QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Na Šumavu se sjela světová špička, Špičák hostí iXS European Downhill Cup

21.07.2017 14:27

Ski&Bike Špičák hostí po celý víkend iXS European Downhill Cup, prestižní závod ve sjezdu horských kol. Přijeli bikeři z více než dvacítky zemí světa. Závod se na Špičáku koná již poosmé.

fotka struggle skok

Jde o čtvrtý závod letošní série z celkových pěti. Od pátku 21. do neděle 23. července hostí závod sportovní areál Ski&Bike Špičák.

Přihlášeni jsou bikeři z více než 20 zemí světa včetně zástupců zámořských destinací USA, Argentiny, Jižní Afriky, Nového Zélandu nebo Austrálie. Ve startovním poli jsou pak ve velkém počtu zastoupení také Němci, Švýcaři a Rakušané.  Závod začal pátečními tréninky, o víkendu jsou na programu ostré jízdy a v neděli po poledni proběhne finále. Naplánováno je na 12:30.

Na Špičáku se v elitní mužské kategorii představí i vedoucí jezdec seriálu Jure Zabjek ze Slovinska. Hned za ním už v průběžném pořadí figurují dva Češi – druhý Ondřej Štěpánek a třetí Stanislav Sehnal. V ženách pak přijede obhajovat loňské vítězství ze Špičáku Jana Bártová.

Závod se jede ve zdejším bikeparku na nově zrekonstruované trati Struggle dlouhé 1750 metrů s převýšením 320 metrů.

„Především v horní pasáži jsme zařadili atraktivní skoky. Na jednom z nich se bikeři ocitnou až tři metry vysoko a doskakují do dálky okolo 10 metrů. Diváci je také dobře uvidí, protože tuto pasáž jsme umístili na otevřené sjezdovce, nyní příjemně rozkvetlé šumavské louce, kam je to navíc kousek od horní stanice lanovky,“ upozorňuje na jedno z divácky vděčných míst ředitel závodu Jan Kasík. (Viz foto)

Vstupné na akci se neplatí. Záznam závodu bude vysílat ČT Sport. Celkem se na odměnách se letos celkem vyplatí 5 000 eur.

Provoz celého areálu Ski&Bike Špičák zůstává během akce pro veřejnost neomezen! K dispozici jsou ostatní tratě bikeparku, nezávodící bikeři i jiní cyklisté a diváci mohou využívat lanovku na vrchol Špičáku. Otevřená je rozhledna.

foto: Ski&Bike Špičák

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24