Nádraží v Plzeňském kraji prokouknou. Na Plzeň přijde řada za dva roky

14.04.2018 12:54

Zatímco obnovou plzeňského nádraží se zabývají projektanti, letos se cestující dočkají opravených výpravních budov v Plasích, Hrádku u Sušice, Železné Rudě a Staňkově.

hlavní nádraží Plzeň

Oprava výpravní budovy na plzeňském hlavním nádraží je nejočekávanějším projektem Správy železniční dopravní cesty (SŽDC)  na západě Čech. Ta ale žádá cestující o trpělivost. "S ohledem na velikost objektu a náročnost projektové přípravy, bychom rádi zahájili rekonstrukci v roce 2020,“ sděluje náměstek generálního ředitele SŽDC pro správu majetku Tomáš Drmola.

Rekonstrukce jsou ale v plném proudu na řadě míst po celém Plzeňském kraji. SŽDC letos do oprav nádražních budov investuje 58 milionů korun.

V letošním roce se opravuje například nádražní budova v Plasích, kde probíhá oprava střechy a fasády včetně klempířských prvků a také technických zařízení a interiéru. V Hrádku u Sušice se opravuje vnější plášť, provádějí se nátěry bednění, výměna oken i dveří a opravy střechy stavědla a WC. Práce ve Velkých Hydčicích zahrnují opravy střechy, čekárny a WC pro veřejnost , výměnu oken, dveří a vytápěcího kotle. Ve Staňkově se pak opravuje střecha, fasáda, konstrukce přístřešků a také čekárna.

V Železné Rudě-Alžbětíně proběhla loni první etapa oprav na nízké části budovy a na nástupištním přístřešku, letos na to naváže rekonstrukce zbylé části budovy. Opraví se střecha a poškozené prvky fasády, obnoví nátěry i klempířské prvky a provedou další stavební opravy.

 V Nemilkově dojde  k opravě vnějšího pláště a střechy, okna a dveře byly vyměněny už loni. V další etapě se pak vybuduje kanalizace. Na nádraží v Nezvěsticích jsou v plánu opravy hydroizolace a fasády, vestavba nového WC a úpravy čekárny i podlah ve výpravní kanceláři. Ještě letos by se také měla zahájit oprava nádražní budovy v Poběžovicích.

"Příští rok bychom rádi zahájili další komplexní rekonstrukce nádražních budov například v Tachově, Horažďovicích a Sušici, záleží však na schválení investic a přídělu finančních prostředků,“ uzavírá Tomáš Drmola.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24