QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Najdou ochranáři a Špičák společnou řeč? Chystá se Den s CHKO Šumava

28.09.2016 11:01

Dlouhá léta se rozchází názory ochranářů a sportovního areálu Špičák na Šumavě. Zdá se, že se teď ale blíží lepší časy. Chystá se dokonce společná akce s názvem Den s CHKO Šumava.

Nová rozhledna na Špičáku. Foto Ski&Bike Špičák.

1. října se na Špičáku chystá zajímavá akce. "Správa NP Šumava a společnost Ski&Bike Špičák pořádají v sobotu 1. října první společný Den s CHKO Šumava. Lyžařský a bikeový areál na Špičáku je totiž plně součástí chráněné krajinné oblasti a vždy se tu potkává rozvoj areálu a sportovní vyžití s ochranou přírody," uvedli organizátoři.

O to, že je o tyto akce zájem, se přesvědčili na Špičáku už v létě, kdy se konal Den s Lesy ČR. Ten přilákal na Špičák v jeden den více než 600 turistů.

To, že areál Špičák nemohl s ochranáři najít dlouhá léta společnostou řeč pro rozvoj svých plánů, není žádným tajemstvím. Ochranáři například stále brání výstavbě restaurace na vrcholu Špičák.

„I proto chceme, aby lidé z CHKO poznali blíže fungování sportovního areálu, který leží ve zvláště chráněném území. A my se naopak chceme na věci podívat jejich očima. Jeden zásadní krok už jsme udělali, když jsme dali dohromady environmentální studii rozvoje našeho střediska. Všechny plány nových investic, včetně třeba nákupu nové techniky respektují aktuálně ta nejpřísnější hlediska ochrany zdejšího životního prostředí,“ uvedl k tomu Vladimír Kasík, provozní ředitel Ski&Bike Špičák.

 

„My si vážíme přístupu Ski&Bike Špičák a kvitujeme s povděkem tuto akci určenou pro veřejnost. Je totiž velmi důležité, aby nejen místní podnikatelé, ale i široká veřejnost pochopili, proč jsou nutná některá omezení. Příroda Královského hvozdu je jednou z nejcennějších na území Šumavy,“ vysvětluje Silvie Havlátková, vedoucí Odboru státní správy CHKO Šumava.

 

„Možná se mnozí návštěvníci Železnorudska domnívají, že turistický ruch je tady natolik masivní, že už tu není co chránit, ale opak je pravdou. Špičácké sedlo, Jezerní hora a další místa Královského hvozdu patří mezi jedno z mála jádrových území chráněného tetřeva hlušce, hnízdí zde také úžasný dravec sokol stěhovavý. Byli bychom rádi, kdyby si návštěvníci uvědomili, že jejich potřeba sportovního vyžití se dá spojit i s ochranou přírody. To vše se ale dozví v rámci připravovaného dne, který, věřím, nebude poslední,“ dodává.

Den s CHKO Šumava v Ski&Bike Špičák proběhne 1. října 2016 od 9:30 do 16:00 hod.

foto: ilustrační Ski Bike Špičák

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24