Auto CB ŠKODA nový SUPERB

Mlýnská strouha zarůstá řasami. Může za to krmení kachen

08.09.2016 13:27

Správa veřejného statku města Plzně řeší problémy s Mlýnskou strouhou. Konkrétně jde o přemnožení řas. Podle všeho za to mohou návštěvníci lokality, kteří krmí kachny.

160908_Mlynska_strouha

Mlýnská strouha v Plzni patří k velmi oblíbeným lokalitám k relaxu i procházkám. V letním počasí je obzvlášť vytíženou. Správa veřejného statku ale momentálně řeší problém. Jezírko totiž začalo ve velkém zarůstat řasami. Řešení by přitom mohlo být jednoduché. Lidé by měli přestat krmit kachny a ryby.

Správa veřejného statku zvýšila v současné době údržbu vody v jezírku, ale příliš to nepomáhá. Voda je stále dost zelená. Podle správy za to mohou vláknité řasy – šroubatky, které je velmi těžké odstranit.

"Je to díky počasí, ale i vlivem neukázněných návštěvníků, kteří i přes zákaz krmí pečivem kachny a ryby. S likvidací řasy nám v minulých letech vydatně pomáhaly rybky ostroretky, které byly za tímto účelem do jezera vysazeny,“ říká Ivana Pelíšková ze Správy veřejného statku města Plzně.

Důvod je prý dost jednoduchý. Ryby, které se mají živit řasami a tím je likvidovat, si oblíbily právě zbytky drobků a jídla, které lidé hážou do vody. To jim navíc neprospívá. "V současné době zajišťujeme odběr vzorků ryb, jejich veterinární prohlídku a následně kroky k nápravě. Využití nových preparátů se ukazuje jako neúčinné,“ dodává Ivana Pelíšková.

FOTO: Magistrát města Plzně

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT