Národní park Šumava slaví letos 25 let, zve na zajímavé akce

06.02.2016 7:46

Národní park Šumava byl založený v roce 1991 z části území původní Chráněné krajinné oblasti Šumava. Po celý rok jubilea bude zvát veřejnost na zajímavé akce.

Pozorování jelenů, foto www.npsumava.cz

Národní park Šumava vznikl kvůli ochraně šumavské přírody, rozsáhlých unikátních rašelinišť, ledovcových jezer a lesů. Letos slaví krásné 25. výročí. Pro návštěvníky se tak chystá celá řada akcí. Součástí budou besedy a přednášky, kde se dozvíte zajímavosti o ochraně přírody, národním parku i Šumavě.

„Těch akcí bude pochopitelně více. Kromě jiného se natáčí krátký film o Národním parku Šumava a také se připravuje kniha pětadvaceti „příběhů“ o šumavských fenoménech. Záměrně nepřipravujeme nic velkolepého a okázalého, protože jsme zastánci toho, že čtvrtstoletí Národního parku Šumava je především oslavou nádherné přírody, kterou žádná akce nedokáže přebít. Prostě a jednoduše, přijeďte na Šumavu a plně si ji vychutnejte,“ říká ředitel Správy NP Šumava Pavel Hubený.    

V rámci oslav se v březnu ve Vimperku uskuteční setkání všech ředitelů, kteří park vedli. V červenci se bude slavit v Rokytě, proběhne Den NP Šumava. „Celosvětově uznávaný lesník a ekolog profesor Josef Fanta otevře 10. února v našem informačním centru na Kvildě celoroční blok přednášek s názvem Středeční večery na Šumavě,“ uvedl Jaroslav Červenka ze Správy Národního parku Šumava.

Mimo to je připraveno několik přednášek profesionálních fotografů a pro fotografy se chystá soutěž. „Šumava je oblíbeným místem také pro amatérské i profesionální fotografy a je jisté, že tento rok by se nemohl obejít bez fotografické soutěže o zajímavé ceny. Tu vyhlásíme v nejbližších dnech a nebude určitě jen o jednom, ale o několika tématech,“ říká fotograf Správy Národního parku Šumava Štěpán Rosenkranz, který také připravuje výstavu pro letošní rok.

Také milovníci divoké přírody si přijdou na své v rámci programu S průvodci do divočiny. Připravují se jak oblíbené trasy, tak i novinky. „Po loňské zkušenosti rozšíříme nabídku dvoudenních výletů, v rámci kterých zájemci poznají dva národní parky a opět připravíme výlety do míst, která se v nabídce ještě neobjevila. To si ale necháme jako překvapení, které odhalíme až těsně před spuštěním registrace,“ plánuje Josef Štemberk ze Správy Národního parku Šumava.

foto: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT