QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Narozeninová oslava v zoo! Nosorožčí slečna Růženka slaví rok - FOTKY

05.02.2018 14:53

Samice nosorožce indického Růženka oslavila svůj první rok. Nechyběl ani obří dort s "jedničkou" na vrcholu. V Plzni bude k vidění už jen do první poloviny příštího roku.

foto-qap-cz (10)
foto-qap-cz (10)foto-qap-cz (2)foto-qap-cz (4)foto-qap-cz (8)foto-qap-cz (15)foto-qap-cz (16)foto-qap-cz (19)foto-qap-cz (22)foto-qap-cz (20)foto-qap-cz (28)foto-qap-cz (23)foto-qap-cz (33)foto-qap-cz (34)

Růženka je druhé mládě samice Manjuly a samce Baabuua. Jejich prvním potomkem byla známá Maruška. Její sestra přišla na svět přesně před rokem.

Druhé mládě čekala samice Manjula o šest dnů déle než to první. Růženka se narodila 5. února 2017. Porod byl naprosto bezproblémový. Při svém narození měla Růženka 47 kilogramů. I když byla drobnější než její předchůdkyně v roce 2014, měla se od začátku čile k světu. Dnes už váží přes 600 kilo.

V plzeňské zoologické zahradě nicméně stráví už jen něco přes rok. "Pokud to bude podle pravidel přírody a pravidel záchranného systému, dá se předpokládat, že k odjezdu dojde mezi březnem a červnem 2019. Zoologická zahrada ale ještě není určená. Evropská populace je poměrně mladá, má zhruba 74 zvířat na 28 místech. Vždycky se rodí jedináčci a k opouštění matky dochází po druhých narozeninách," říká mluvčí zoo Martin Vobruba.

První nosorožčí slečna, která se v Plzni Manjule narodila, oslavila čtvrté narozeniny před pár dny. "Maruška před dvěma lety oslavila narozeniny 2. února 2016 a odjela v dubnu téhož roku do Touroparcu ve Francii. Má tam partnera, se kterým ještě ale nebyla spojena. Je stejně velký a silný jako její tatínek," dodává Martin Vobruba.

FOTO: QAP.CZ

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24