QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Návštěvnost Šumavy láme rekordy. Lákají výlety do divočiny i pozorování zvěře

18.02.2017 10:00

Nejvíce turistů míří do Povydří, k Pramenům Vltavy a také na Jezerní a Tříjezerní slať. Návštěvnost infocenter poprvé v historii pokořila hranici 290 tisíc turistů.

DSC06116

Celková návštěvnost na území národního parku meziročně vzrostla o 20 procent. Zamířily sem podle odhadů dva miliony lidí. Nárůst se odehrál zejména na Prášilsku a na Modravsku, v okolí jezer Laka, Prášilského, u Vchynicko-Tetovského kanálu a na Tříjezerní slati, byl více než dvojnásobný.

"Podle odhadu strážců parku se například na Pramenech Vltavy a Bučině zvýšila návštěvnost od ledna do konce září z necelých 80 tisíc lidí na bezmála 110 tisíc. Povydří přilákalo ve stejném období loni přes 100 tisíc návštěvníků, což je o skoro 20 tisíc více než v roce 2015,“ říká mluvčí Národního parku Šumava Jan Dvořák.

Také návštěvnost informačních středisek správy parku roste a blíží se 300 tisícům návštěvníků. Z hlediska návštěvnosti byly nejslabšími roky 2008 a 2010, naopak nejsilnějšími roky jsou 2013 a 2014. Návštěvnost v roce 2016 byla rekordní a poprvé překročila hranici 290 000 návštěvníků.

"Velkým tahákem jsou pak návštěvnická centra. Rok 2016 byl prvním celým rokem, kdy byla otevřená a na vlky, jeleny a rysy se přišlo podívat téměř 300 tisíc návštěvníků. Co nás ale těší nejvíce je zvyšující se zájem o průvodcovské služby, především výlety do divočiny,“ doplňuje Jan Dvořák.

Loni se konalo 110 výprav pro zhruba 900 účastníků. Čtvrtina jich směřovala do nejcennějších částí chráněné krajinné oblasti.

Nejvyhledávanějšími výlety se staly jak "evergreeny"  jako jsou Modravské pláně, kaňon Křemelné, tak novinky roku 2016 - Kvildské pláně, Homole a Zadní Chalupy. "Velký zájem je i o dvoudenní výpravy za poznáním obou sousedních Národních parků Šumava a Bavorského lesa - letos se konalo pět výprav, vždy pro osm účastníků a s přenocováním v horských chatách na bavorské straně  na Luzném, Falkensteinu a Ostrém,“ vysvětluje koordinátor výletů do divočiny Josef Štemberk.

Hlavní návštěvnickou sezónou na Šumavě zůstávají letní prázdniny a měsíce září a říjen. V posledních letech si ale stále více lidí nachází cestu na Šumavu i mimo tuto dobu, v listopadu a dubnu.

FOTO: qap.cz

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24