QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Nebezpečná křižovatka u Letkova zmizí! Bude tam oválný objezd

29.10.2015 11:26

Zrádná křižovatka u Letkova u Plzně je častým dějištěm nehod. To by se mělo změnit. Po víkendu odstartuje stavba oválného objezdu. Přinášíme podrobnosti.

FOTO_HZSPK

Křižovatka u Letkova u Plzně, kde se odbočuje na Starý Plzenec, Božkov a Kyšice, je pravidelně dějištěm vážných nehod. Na nebezpečí křižovatky si poměrně dlouho řidiči stěžují. Místo by ale ještě do konce roku mělo být mnohem bezpečnější. Už po víkendu odstartuje stavba oválné křižovatky.

O potřebě v místech častých nehod u Letkova vybudovat okružní křižovatku se mluví už hdoně dlouho. Teď se ale schyluje skutečně k přechodu od slov k činům. Už po víkendu si místo přeberou dělníci a odstartuje stavba. Nepůjde ale o klasický kruhový objezd. "Bude se jednat o oválnou křižovatku. Podobná je u Ostrova u Stříbra u dálnice," řekl QAPu Petr Otásek ze Správy a údržby silnic Plzeňského kraje.

Stavba jako taková se bude předávat hned v pondělí 2. listopadu. V průběhu příštího týdne pak dojde i na uzavírku, která se dotkne také provozu MHD. "Od 5. 11. 2015 do cca konce listopadu 2015 dojde z důvodu výstavby okružní křižovatky na obchvatu před Letkovem k uzavírce komunikace mezi Letkovem a touto křižovatkou, tedy komunikace po které jsou provozovány běžné spoje linek č .12 a N11. Z tohoto důvodu dojde od 5. 11. 2015 ke změně tras, odbavování a časů odjezdů těchto linek," upozorňují dopravní podniky.

Stavba je naplánovaná do konce listopadu. Záležet bude i na počasí...

Oválná křižovatka bude řešená obdobně jako křižovatka U Soušků v Plzni. To znamená, že nepůjde o klasickou plochou křižovatku, ale uprostřed budou instalované betonové bloky, které bude možné kdykoli podle potřeby demontovat. "Postupně dojde k odfrézování, budou vsazené betonové bloky a tím vznikne elipsová křižovatka. Uzavírky jsou plánované do konce listopadu. Stavba vyjde na necelé 4 miliony," dodává Martin Vít z SÚS Plzeňského kraje. Firma sice žádala o prodloužení termínu, žádosti ale nakonec nebylo vyhověno a termín dokončení tak zůstává do konce příštího měsíce.

"Stavba má opodstatnění i v souvislosti s počtem nehod v daném místě," říká Martin Vít. Naposledy došlo k vážné nehodě v těchto místech tuto neděli 25. října. na místě se střetla dvě auta a v péči záchranářů skončily tři osoby. Podrobnosti k nehodě najdete zde.

Jedna z nejvážnějších nehod se na křižovatce odehrála v červenci 2012. Tehdy došlo ke střetu cisterny a čtyř osobních aut. Nehoda si tehdy vyžádala dva těžce zraněné. Zásah složek IZS na místě trval zhruba šest hodin. Více informací k nehodě včetně fotogalerie najdete v článku zde.

FOTO: HZSPK - nehoda 18. 7. 2012

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24