QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Nebezpečné hračky! Obsahovaly ftaláty i rizikové části - FOTKY

03.10.2015 10:32

Česká obchodní inspekce zakázala prodej dalších hraček, které mohou být dětem nebezpečné. Jednalo se o plyšové hračky i panenku, která obsahovala ftaláty.

FOTO_ČOI_1
FOTO_ČOI_1FOTO_ČOI_2FOTO_ČOI_3FOTO_ČOI_4

Inspektoři ČOI při posledních kontrolách napříč trhem s hračkami objevili další, které mohou být dětem nebezpečné. Jednalo se o dvě plyšová zvířátka a panenku. U plyšového tukana se nepodařilo zjistit původ výroby, u plyšového psa a panenky bylo označení vždy Made in China.

V případě dvou plyšových hraček šlo vždy o problémy s lehce uvolnitelnými částmi, které by děti mohly spolknout případně i vdechnout. "Jedná se o měkce vycpané hračky s přísavkou, která se dá snadno uvolnit a vzhledem ke své velikosti se s ní může dítě zalknout, případně udusit. Toto nebezpečí poškození zdraví dítěte hrozí při hře se dvěma plyšovými hračkami neznámého výrobce – tukanem a pejskem. Pejskovi se při zkoušce tahem uvolnilo kromě přísavky i oko, které se vešlo do zkušebního válce, a vzorek nevyhověl ani ve zkoušce pevnosti švů," informovala Česká obchodní inspekce. 

U mrkací panenky byly zjištěny dokonce velmi nebezpečné ftaláty. "Jedná se o textilní panenku neznámého původu s označením ZUDY DOLLS, u níž byl následným laboratorním  rozborem zjištěn nadlimitní obsah esteru kyseliny ftalové - DEHP, a to ve výši 2,8 % hmotnostních, zatímco horní hranice obsahu ftalátu je pro hračky a předměty pro péči o děti 0,1 % hmotnostních," upozorńuje inspekce.

Prodej hraček inspekce zakázala.

Čím jsou ftaláty nebezpečné?

Ftaláty v hračkách jsou poměrně důkladně a dlouhodobě sledované. Pokud dítě přijde do styku s "ftalátovou" hračkou ojediněle, případně ji olízne nebo si strčí prsty po hraní do pusy, rodiče by určitě panikařit neměli. Nicméně pokud si dítě bude s takovou hračkou hrát například každý den a v hojné míře, nehrozí sice okamžité projevy, ale může docházet k problémům s játry, ledvinami a je možný i vznik alregii nebo astmatu. U určitých ftalátů byly prokázané i rakovinotvorné účinky.

Obecně by měli rodiče být obezřetní při nákupu hraček z Číny a hraček, které jsou celé vyrobené z plastu jako jsou třeba pískací gumová zvířátka a podobně.

FOTO: ČOI

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24