QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Nehod kvůli alkoholu rapidně přibylo! V kraji startuje speciální kampaň

29.08.2017 8:58

Nehod, při kterých byli řidiči pod vlivem alkoholu, v Plzeňském kraji od začátku letošního roku rapidně přibylo a následky jsou fatální. Nyní proto startuje mimořádná kampaň.

Testem na přítomnost alkoholu projde každý řidič.
foto5foto1

Bilance letošních nehod v Plzeňském kraji není žádné pěkné čtení. Od začátku roku do konce července se odehrálo celkem 2 021 dopravních nehod, při kterých bylo usmrceno celkem 34 osob, 45 osob utrpělo těžká a 1 008 osob lehká zranění. U řady z nich přitom sehrál roli alkohol.

"Pokud se budeme zabývat rozborem dopravních nehod od ledna do konce července tohoto roku v souvislosti s alkoholem, pak byla jeho přítomnost zjištěna u 173 viníků těchto událostí. Nejčastěji byl alkohol zjištěn u řidičů motorových vozidel, konkrétně 137 viníků, následovali cyklisté v počtu 27, chodci byli jako viníci nehod v osmi případech pod vlivem alkoholu," shrnuje mluvčí policie Pavla Burešová.

Až neuvěřitelné jsou i hodnoty, které byly u řidičů zjištěny. "Nejčastěji naměřená hodnota 1,5 promile a více byla zjištěna u 103 viníků dopravních nehod, v 26 případech byla u viníků těchto událostí zjištěna hodnota v rozmezí 1 až 1,5 promile, naopak nejméně  nehod pod vlivem alkoholu zavinili účastníci silničního provozu, u kterých byl alkohol prokázán v intervalu do 0,24 promile," dodává policejní mluvčí.

Nejčastěji se pod vlivem alkoholu bouralo v Plzni, následuje jižní a severní Plzeňsko, naopak nejméně takových nehod evidují policisté na Rokycansku.

foto5

Děsivé jsou i následky nehod opilých šoférů. "Jen za uplynulých sedm měsíců tohoto roku se stalo v našem kraji 33 dopravních nehod s tragickými následky, při kterých zemřelo již 34 osob. U 10 těchto fatálních událostí sehrál svou roli právě alkohol. V několika dalších případech ještě čekáme na výsledky soudních pitev," doplňuje Pavla Burešová.

V Plzeňském kraji proto aktuálně startuje speciální preventivní kampaň "Piješ. Řídíš. Zabíjíš.", která má za cíl především snížení takových nehod. Podílí se na ní krajského policejní ředitelství s Odborem bezpečnosti a prevence kriminality Magistrátu města Plzně za finanční podpory Krajského úřadu Plzeňského kraje. Cílem této kampaně je zdůraznit veřejnosti rizika spojená s konzumací alkoholu v dopravě a působit tak na naše spoluobčany, aby se vyvarovali řízení pod vlivem alkoholu. "Počty nehod v Plzni, při nichž byl řidič pod vlivem alkoholu nebo jiných návykových látek, jsou vysoké a mám obavu, že v budoucnu se to bude ještě stupňovat. To nechceme, proto musíme více řešit prevenci, například právě i touto masivní informační kampaní,“ uvedl primátor Martin Zrzavecký.

V rámci projektu budou v rádiích znít speciální spoty, zároveň se na vybraných místech objeví city lighty a plakáty. K vidění budou například na zastávkách MHD, v některých obchodních centrech, autoškolách či na benzínových čerpacích stanicích.

foto1

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT