Auto CB ŠKODA nový SUPERB

Antonín Šturm vede Městskou policii v Plzni, co plánuje?

08.09.2010 19:51

Ředitel Městské policie v Plzni Mgr. Antonín Šturm usedl do svého křesla v červnu. Po pár týdnech ve funkci má jasnou představu, kam se budou plzeňští strážníci dál ubírat.

Antonín Šturm

V čele Městské policie Plzeň je už pár týdnů ´nová tvář´. Mgr. Antonín Šturm se stal ředitelem plzeňských městských strážníků v červnu. Dali jsme mu trochu času na ´rozkoukání´ s novým školním rokem ho vyzpovídali.

Ve své funkci jste od června letošního roku. Jak dlouho pracujete u Městské polocie v Plzni a čemu jste se věnoval předtím?

U Městské policie Plzeň pracuji od počátku března letošního roku. Minimálně 20 let jsem předtím působil v oblasti bezpečnosti. V roce 1990 jsem se aktivně podílel na vzniku bezpečnostních agentur v celé ČR. O dva roky později jsem byl u zrodu Střední odborné školy ochrany osob a majetku, v níž jsem se stal ředitelem. Přibližně čtyři roky byla tato škola garantem základního vzdělávacího kursu pro strážníky Městské policie Plzeň. Myšlenkou při vzniku této školy bylo, aby zaměstnanci v oboru bezpečnosti, tedy PČR, strážníci, dokončili odborné středoškolské vzdělání ve svém daném oboru. S Městskou policií Plzeň škola nepřímo spolupracovala na řadě odborných a vzdělávacích akcích. Řada mých absolventů jsou nyní zaměstnanci PČR, městských policií a dalších bezpečnostních složek.

Na VOŠ zdravotnické Dr. Mauritzové jsem působil ve funkci vedoucího oboru "Bezpečnost obyvatelstva". Na Západočeské univerzitě jsem učil studenty sebeobranu v oboru "Záchranář". S rozvojem vzdělání v oblasti bezpečnosti jsem na VOŠ zdravotnické Dr. Mauritzové spolupracoval na vzniku vyššího odborného vzdělání v této oblasti. Pro školní rok 2009 - 2011 se nám podařilo otevřít obor "Bezpečnost obyvatelstva", jehož jsem byl expertním garantem.

Kolik lidí má ředitel Městské policie v Plzni ´pod sebou´? Je jich dostatek nebo byste potřebovali posily?

V současné době je u městské policie zaměstnáno 234 strážníků a 23 civilních pracovníků. Město Plzeň má zájem na zvyšování bezpečnosti obyvatel, tedy i na počtu strážníků v ulicích, což je přímo vázáno na finanční možnosti města. Na základě mých poznatků a spolupráce s městem se mi podařilo při mé krátké době působnosti podpořit a schválit nový organizační řád MP Plzeň, který navyšuje počet strážníků v přímém výkonu služby o 20.

Mnoho občanů ani neví, k čemu vlastně městská policie slouží, můžete jim její práci stručně přiblížit?

Zhruba 90 % negativního hodnocení městské policie vyplývá z neznalosti její činnosti. Městskou policii zřizuje a zrušuje zastupitelstvo obce obecně závaznou vyhláškou v rámci samostatné působnosti.Strážníci se řídí především zákonem o obecní policii, který stanoví, že úkolem obecní policie je zabezpečování místních záležitostí veřejného pořádku v rámci působnosti obce a plnění dalších úkolů, například dohled nad dodržováním obecně závazných vyhlášek a nařízení obce, tedy volné pobíhání psů, žebrání, prostituce, parkovací řád a podobně, dohled nad bezpečností a plynulostí silničního provozu, nad čistotou veřejného prostranství, alkohol u mládeže, podílí se na prevenci kriminality v obci například besedami se seniory, ve školkách a školách, cyklistickými soutěžemi pro děti, školy a podobně. Je potřeba si uvědomit, že naše činnost je především služba veřejnosti. Proto je pro mě vždy prioritní v rámci dotčených zákonů vyjít maximálně vstříc občanům, potřebám města, a to v souladu s jeho ekonomickými možnostmi.

Měl jste nebo máte v plánu nějaké změny v činnosti Městské policie v Plzni?

K zajištění maximálně kvalitní činnosti městské policie je potřeba strážníky průběžně vzdělávat a proškolovat v našem akreditovaném školícím středisku, analyzovat dobré a špatné, a umět obojí správně popsat a vyřešit, dále v oblasti prevence spolupracovat s Odborem bezpečnosti a prevence kriminality Magistrátu města Plzně, zvyšovat odbornou a fyzickou kondici našich strážníků a pracovníků, koordinovat činnost městské policie se všemi složkami Integrovaného záchranného systému ZS v rámci výkonu služby, tak i prevence.

Ze statistik za první pololetí letošního roku vyplývá, že strážníky nejvíce zaměstnávaly dopravní přestupky. Tenhle problém narůstá, snižuje se nebo se dá říct, že je na stejné úrovni?

Dopravních přestupků skutečně přibylo, ale je to způsobeno tím, že po vydání novely vyhlášky č.30/2001 Sb, kde byla stanovena dopravní značka začátek a konec měření rychlosti se toto měření po nakoupení těchto značek začalo realizovat v podstatě až od konce dubna 2009. Dále tento údaj významně zkresluje i to, že od počátku roku v dohledu na dodržování parkovacího řádu začala působit firma Parking s.r.o.

Jak si stojí Plzeň ohledně přestupků, které řešíte, ve srovnání s ostatními krajskými městy? Je jich tu více nebo méně?

Městská policie poskytuje Ministerstvu vnitra některé statistické údaje, podle nichž je činnost Městské policie Plzeň v porovnání s ostatními krajskými městy na vysoké úrovni. Tohoto vyhodnocení se dostává na kolegiu ředitelů - velitelů městských policií, kde bylo sděleno, že k tomuto přispívá i ta skutečnost, že Městská policie Plzeň má malý managament v poměru na počet strážníků v přímém výkonu služby.

Máme tu začátek školního roku, co to pro Městskou policii znamená? Na co se nyní více zaměřujete?

Začátek školního roku je vždy pro Městskou policii Plzeň ve znamení preventivního opatření zaměřeného k bezpečné cestě žáků a studentů do škol. Strážníci dohlížejí na bezpečnost a plynulost silničního provozu na vybraných přechodech pro chodce, a to především v blízkosti škol, dále na vytipovaných nebezpečných místech s velkou frekvencí chodců a vozidel.

Jsou nějaké ´bolístky´, které strážníky trápí? Například spolupráce s Policií ČR, občany, městem apod.

Spolupráce mezi Městskou policií Plzeň a Policií ČR je na velmi dobré kolegiální úrovni. Velice úzce spolupracujeme jak s PČR, tak s Cizineckou policií, tak i s jednotlivými odbory magistrátů. Přestože mají městští policisté oprávnění k měření rychlosti a mají oprávnění přímého vstupu do registru řidičů, nemohou vstupovat do registru vozidel a v případě potřeby lustrace vozidla z důvodu podezření ze spáchání přestupku, musejí zdlouhavě a komplikovaně žádat PČR, což významně prodlužuje samotný úkon strážníka.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT