Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

V Plzni můžeme vidět první zastávky se zelenou střechou

08.11.2021 13:27

V Plzni vznikly první dvě zastávky městské hromadné dopravy se zelenou střechou. Nacházejí se mezi kruhovými objezdy u Velkého Boleveckého rybníka ve stanicích Nádraží Bílá Hora. Ve městě bude takových střech přibývat.

Zelená střecha zastávky_UMO1 fb

V Plzni se nacházejí první dvě zastávky městské hromadné dopravy se zelenou střechou. Vidět je můžeme mezi kruhovými objezdy u Velkého Boleveckého rybníka ve stanicích Nádraží Bílá Hora. Vybudovány byly v rámci výstavby první části východního okruhu.

Rohože na střechách zastávek obsahují vrstvu substrátu se zakořeněnou směsí více druhů rozchodníků. Ta je vypěstovaná v České republice, a tedy dobře připravená na zdejší klima. Hustě zatravněný koberec má vysokou regenerační schopnost a lze ho použít pro veřejnou zeleň, soukromé zahrady, vegetační střechy i zátěžové plochy. Zelené prvky pomáhají ve městech snižovat teplotu a zároveň zadržují dešťovou vodu.

Dalšími objekty v Plzni, které již mají střechy s rozchodníkovými koberci, jsou přístavba 20. základní školy v Brojově uliciPaluba Hamburk u hlavního vlakového nádraží, respektive jednopodlažní objekt nabízející občerstvení a květiny. Většina z kontejnerů má zelenou střechu, která v létě přispěje ke snižování teploty vzduchu.

Jednou z největších střech v Česku se suchomilnými rozchodníky má být plocha na nové tramvajové vozovně na Slovanech, rozchodníkový koberec zde bude sloužit i jako zásobárna dešťové vody.

Další zelené střechy tak přibydou na parkovacích domech u bazénu nebo ve Skupově ulici na Borech.

Zelené pruhy s rozchodníky se používají i pro tramvajové pásy a v Plzni se objeví na právě rekonstruované trati linky č. 1 na Plaské ulici. V kolejišti budou suchomilné rozchodníky vysázeny na jaře 2022, zlepší nejen vzhled celé komunikace, ale také sníží hluk a prašnost od tramvajové dopravy.

S podobnou zelenou střechou ve městě se počítá během revitalizace konečné tramvaje linky č. 4 na Borech, kde vznikne jakási vstupní brána do Borského parku. S přípravou tohoto projektu se začne v příštím roce.

 

foto: fb Umo1

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Renault Captur 380
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Plus vyměňte