QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Nové Návštěvnické centrum v Železné Rudě je hotové. Zatím se úplně neotevře

30.04.2016 8:01

Nové Environmentální centrum v Železné Rudě je dokončené. V budově už sídlí nově Infocentrum, návštěvnícká část expozic zatím otevřená není. Přinášíme podrobnosti.

FOTO_Pavel Němeček (1)

Řadu expozic a také 3D kino nabídne návštěvníkům nové Environmentální centrum v Železné Rudě. Vzniklo na třídě 1. máje z bývalé školy. Už v pátek zahájilo v novém prostředí provozi Infocentra, expozice a Návštěvnické centrum zatím zůstávají uzavřené.

V současné době vrcholí finišující práce, termín kompletního otevření nového centra tak závisí především na tom, jak rychle se podaří dokončit jednotlivé expozice. "V budově č. p. 12 v ulici 1. máje v centru města vznikají stálé expozice věnované historii lyžování v Železné Rudě, lesnictví, floře a fauně Šumavy a také několik kabinetů, kde se návštěvníci seznámí například se zdejšími bylinami a houbami nebo geologií a geomorfologií. Další kabinety představí jelena lesního, bobra evropského a dále čápa černého,“ říká místostarosta Železné Rudy Milan Kříž.

V centru by měly být k vidění také dočasné expozice, které budou patřit místním umělcům a fotografům. V centru by se měly také pořádat nejrůznější společenské akce. Jako první začalo v Environmentálním centru fungovat Infocentrum. "Tento krok umožní díky většímu zázemí dále rozšiřovat a rozvíjet naše aktivity a poskytovat lepší služby návštěvníkům,“ sděluje pracovnice infocentra Ivana Vilišová. Součástí infocentra je také nové sociální zařízení pro veřejnost.

"Náklady na přeměnu bývalé školy na návštěvnické centrum přesáhly 46 milionů korun. Z toho více než 41 milionů korun činila dotace z Operačního programu Životní prostředí.  Zbývající částku poskytlo město ze svého rozpočtu,“ dodává starosta Železné Rudy Michal Šnebergr.

Nově opravené centrum bylo do roku 2000 školou, pak v budově fungovalo střídavě několik obchůdků nebo například pekárna. Posledních patnáct let nicméně objekt chátral.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24