QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Novinky na Šumavě: naučné stezky, infocentrum i obnovená kaple

29.07.2016 20:57

Česko-německé infocentrum na Modravě, devět naučných stezek  a obnova kaple v Novém Městečku jsou součástí nového česko-bavorského projektu.

Modrava

V  rámci projektu Putování bez hranic srdcem Evropy za zhruba jeden milion eur nejdříve vznikne turistický webový portál a devět naučných stezek. Portál poskytne komplexní informace o území Šumavy a Bavorského lesa, které zde bude prezentováno jako jedna destinace. "Nabídne informace z historie a současnosti regionu, o ubytování, dopravě, přírodě i akcích, které se zde konají, to vše v české, německé a anglické verzi. Budou využity QR kódy vytvořené v rámci vzniku nových naučných stezek. Jedná se o zcela nekomerční aktivitu. Přípravy webu právě začínají, k dispozici bude zhruba za rok a půl,“ uvádí  Jaroslav Tachovský, předseda koordinační rady Mikroregionu Šumava západ.

Na portálu budou popsány  i naučné stezky, které se začlení do stávajícího systému turistických tras, a to  Sklářská stezka, Dřevařská stezka, Zlatá stezka a Zlatá cesta, Hadí stezka, Železná stezka, Naučná stezka Železná opona, Stezka strážců hranice a zlatokopů, Stezka na poutní místo Křížkov Hamry a trasa nazvaná Po stopách Zlaté stezky Dlouhá Ves. Obec Dlouhá Ves připravuje v rámci Sklářské stezky opravu novogotické kaple, hrobky významné sklářské rodiny Schmidů v Novém Městečku.

Obec  Modrava dále rozšíří už nedostačující  infocentrum, jehož součástí bude expozice ve volné přírodě a naučná stezka Modrava –Hradlový most.  

Na německé straně vznikne síť turistických stezek s jednotným značením v němčině, češtině a angličtině. Jednotné značení  zajistí bavorské obce také v rámci nově připravované sítě běžkařských tras šetrné k životnímu prostředí.  Vše by mělo být hotovo do tří let.

Putování bez hranic srdcem Evropy je iniciativou Mikroregionu Šumava – západ a jeho 13 členských obcí a dále šesti obcí v rámci bavorského svazku ILE Nationalpark Gemeinden, města Grafenau a obce Schönberg.

FOTO: obec Modrava

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24