Oslavte příchod jara stavěním "Máje", tradice ožije v Plzni

23.04.2018 13:04

Tradice stavění "májí" je oslavou jara a nově probouzeného života po končíci zimě. V Národopisném muzeu Plzeňska 26. dubna volně navážete na vynášení Morany.

Májka a pálení čarodějnic ve Štruncových sadech.

Noci na 1. května byla odedávna připisována nadpřirozená moc a byla spojena s "vyháněním čarodějnic". Chlapci stavěli na důkaz své lásky vyvoleným dívkám před domy ozdobené a opentlené břízky. Na návsích bývaly stavěny velké máje. Slavnost bývala ukončena druhý den obřadnou hrou na "Krále" a "stínáním kohouta".

V Plzni tradice ožije už v předstihu ve čtvrtek 26. dubna. V průběhu odpoledního programu v muzeu na náměstí Republiky shlédnete vystoupení dětských folklorních souborů Boleváček a Mladinka. Pod vedením akordeonisty Petra Vacka zahrají také žáci ZUŠ J. S. Bacha v Dobřanech. Chybět nebude ani netradiční občerstvení a posezení u táborového ohně s členy plzeňského Junáka. Akce je pro všechny návštěvníky zdarma. Zájemci o opékání buřtů si své dobroty přinesou s sebou!

Program:
15:00 – zahájení (úvodní slovo / přivítání všech účastníků)
15:30 – 16:00 – vystoupení Dětského folklorního souboru Boleváček
16:00 – 16:30 – vystoupení Dětského folklorního souboru Mladinka
16:30 – 17:00 – vystoupení žáků Základní umělecké školy J. S. Bacha z Dobřan pod vedením akordeonisty Petra Vacka
17:00 – stavění Máje / „stínání kohouta“
17:30 – 20:00 hod. – opékání buřtů a dalších dobrot u táborového ohně s hudebním „táborákovým“ doprovodem členů Junáka – Českého skauta

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24