Pátrání po běžkařích zaměstnalo horskou službu na Šumavě i policii v Plzni

20.01.2017 14:21     20.01.2017 14:54

Hned dvě pátrací akce po běžkařích se v pátek odehrály v regionu. Na Šumavě pátrala po běžkaři horská služba, u Plzně pro změnu policisté se záchranáři hledali zraněnou lyžařku.

QAP foto

Pátrání po ženě, která si vyrazila na běžky, se rozjelo za Severním Předměstím u Plzně po 14. hodině. Záchranka dostala oznámení o ženě, která se zranila. Bohužel se ji ale nedařilo najít. Na místo tak byla přivolaná i policie.

"Policisté z obvodního oddělení na Lochotíně byli poskytli pomoc při pátrání po zraněné ženě. Ta byla následně jedním z policistů nalezena a předána do péče zdravotnické záchranné služby," potvrdil mluvčí policie Jan Koželuh. žena utrpěla zranění dolní končetiny a skončila v péči zdravotníků.

Horská služba rozjela na Šumavě manévry kvůli pohřešovanému běžkaři, ten zatím vyspával večírek u kamráda...

Naopak naprosto zbytečná a přitom hodně vypjatá pátrací akce se v pátek dopoledne odehrála na Šumavě. Tam záchranáře zalarmoval personál penzionu s tím, že se jim ztratil číšník, který se včera ráno vypravil na túru na běžkách a dosud nedorazil.

"Ihned jsme vše oznámili Policii ČR a požádali je, aby zaměřili jeho mobilní telefon. Zároveň jsme vyrazili na sněžných skútrech do terénu a projížděli všechny trasy s běžeckými stopami, kudy mohl včera jet,“ popsal zahájení pátrací akce Jaromír Forst.

Záchranáři během dvou hodin propátrali rozlehlý prostor mezi Kubovo Hutí a Zadovem, dále směrem na Borová Lada a Kvildu. Marné hledání přerušil kolem jedenácté dopoledne běžkařův zaměstnavatel. "Zavolal nám s omluvou, že jeho číšník je na světě a zřejmě v pořádku. V rámci tréninku na Jizerskou padesátku se nějak dostal ke kamarádovi do Vimperku, tam setrval v družné zábavě a teprve druhý den před jedenáctou dokázal o sobě dát vědět,“ komentoval konec akce Jaromír Forst.

"Jsem ochoten pochopit takové jednání od návštěvníka, který nezná zásady bezpečného pohybu v horách. Ale sportovní běžkař, člověk, který na Šumavě žije, pracuje a trénuje, a nedá vědět, že jede na běžkách jinam a zůstane tam do rána bez oznámení, to skutečně pochopit nedokážu,“ řekl k dopolednímu zásahu Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava. Připomněl, že každý běžkař nebo pěší turista musí, především pak v zimě, říci kam jde či jede a kdy se hodlá vrátit. "Zároveň také pro vlastní bezpečí musí nahlásit jakoukoliv změnu oproti předchozímu plánu cesty,“ doplnil náčelník Janďura.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24