Pivo v Plzni poteče proudem! Pilsner fest 2018 už buší na dveře

04.10.2018 7:59

Svátek piva je za dveřmi! Pilsner fest ovládne už v tomto týdnu nejen Plzeňský Prazdroj, ale také centrum města a okolí. Na co se letos můžeme těšit? Přinášíme podrobnosti...

Pilsner fest (22)

V sobotu 6. října proběhne tradiční pivní festival Pilsner Fest, který připomíná uvaření první várky piva Pilsner Urquell. To proběhlo už před 176 lety, tedy 5. října 1842.

Letos bude festival oslavovat světové úspěchy plzeňského ležáku nejen v areálu plzeňského pivovaru, ale také na hlavní scéně na náměstí Republiky nebo v "chill-out“ zóně v Mlýnské strouze. Návštěvníci se mohou těšit na pivo v nejvyšší kvalitě čepované nejlepšími českými i zahraničními výčepními z celého světa, kvalitní gastronomii, školu čepování i bohatý hudební program.

Pilsner Urquell je jedním z nejznámějších ambasadorů Česka v zahraničí. Brzy po svém zrodu před 176 lety se začal vyvážet do zahraničí a postupně se plzeňský typ piva stal celosvětovým fenoménem. Více než 70 % piva, které se dnes na světě uvaří, je inspirováno právě plzeňským ležákem.

"Světový věhlas plzeňského ležáku je proto hlavním tématem letošní největší pivní události v Plzni. Pilsner Urquell není jen velmi úspěšné pivo, které se dnes vyváží do 55 zemí světa, ale šíří i českou pivní kulturu a její věhlas,“ říká marketingový manažer značky Martin Troup.

V mnoha zemích po celém světě školí mezinárodní tým Pilsner Urquell výčepní, jak načepovat plzeňský ležák tak, aby si jej zákazníci užili ve stejné kvalitě, jako v Česku. "Na letošní Pilsner Fest jsme pozvali naše zahraniční výčepní nejen ze Švédska, Německa nebo z Anglie, ale i z dalekých asijských zemí, kde Pilsner Urquell zažívá velké úspěchy – z Koreje, Hong-Kongu a z Japonska. Návštěvníci si tak budou moci vychutnat Pilsner Urquell čepovaný těmito zahraničními mistry výčepními a přesvědčit se o tom, že umějí načepovat hladinku stejně jako nejlepší výčepní v českých hospodách,“ doplňuje Václav Berka, emeritní vrchní sládek Plzeňského Prazdroje. Návštěvníci Pilsner Festu se také mohou v mezinárodním stanu seznámit s kulturou a gastronomií těchto zemí.

Nebude chybět ani tradiční přípitek přesně v 18:42 v pivovaru i na náměstí, kterého se zúčastní zástupci pivovaru, města Plzně, nositelé čestného ocenění Pilsner Urquell Honorary Connoisseur i čeští a zahraniční mistři výčepní. Před slavnostním přípitkem budou slavnostně naraženy dva 176litrové dřevěné sudy.

F_A1AC8030

Kromě skvělého nefiltrovaného piva čeká na návštěvníky kvalitní česká gastronomie z partnerských hospod Švejk, Lokál a Na Spilce, dále také mezinárodní kuchyně v podání nového dodavatele Burger Festivalu, který nabídne řadu stánku se specialitami typickými pro země, kam se Pilsner Urquell vyváží.

Lidé se mohou těšit i na oblíbenou školu čepování na hlavní scéně na náměstí Republiky i v pivovaru. Letos ji povedou vítězové českého a slovenského finále soutěže pro nejlepší výčepní Pilsner Urquell Master Bartender Richard Máša a Štefan Pillár společně se sládky Plzeňského Prazdroje Václavem Berkou a Vojtěchem Homolkou. Novinkou je speciální výčepní místo v areálu pivovaru, kde si každý bude moci natočit vlastní hladinku, šnyt nebo mlíko pod dohledem zkušených mistrů výčepních.

Atmosféru nejlepšího českého pivního festivalu doplňuje bohatý hudební program. Můžete se těšit na Annu K., Barboru Polákovou nebo Burma Jones. Pilsner Fest nabídne také krátká vystoupení hudebních skupin ve velkokapacitních stanech na náměstí Republiky i v areálu plzeňského pivovaru. Kompletní program najdete zde.

Více informací naleznete na www.pilsnerfest.cz.

FOTO: ilustrační

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24