Plzeň bude mít centrum robotiky! V bývalém depu vznikne i letiště

13.03.2015 9:03

V bývalém depu v Cukrovarské ulici v Plzni bude od příštího roku nově fungovat centrum robotiky. Nabídne zhruba dvě desítky kurzů. K dispozici bude i 3D tiskárna nebo populární drony.

Depo v Cukrovarské_QAP_foto (19)

Areál bývalého depa v Cukrovarské ulici v Plzni bude mít další využití. V jedné z hal vznikne do konce letošního roku nové centrum robotiky. Nabídne dvě desítky kurzů. Úpravy prostor vyjdou na zhruba milion, od nového roku už by centrum mělo fungovat.

Cílem centra je podpořit a rozvíjet technické a přírodovědné znalosti dětí, a to zejména v oblastech konstrukce, strojírenství, elektrotechnika, robotika, informační technologie. Lektoři se budou současně snažit podchytit talenty z řad dětí a jim se individuálně věnovat.

"Stavební úpravy budou stát zhruba milion korun. Budou to dílny a učebna. Chceme navázat spolupráci s Masarykovo základní školou. Chceme tak přimět děti víc se zajímat o moderní technologie. Chceme tam mít 3D tiskárnu, Správa informačních technologií nakoupila drony, takže se děti budou učit létat s drony, jak fungují a tak dál," říká náměstek primátora Pavel Šindelář s tím, že před samotným depem vznikne i jakési letiště pro drony.

Výpůjčku prostor odsouhlasili radní města a je na dobu neurčitou. Ohledně úprav haly se počítá jen s drobnými zásahy. Týkat se budou výměny elektroinstalace, zajištění topení a přepažení části haly stěnou .

"V nabídce by mělo být okolo dvaceti kruzů. Je to koncipováno vždy pro pět, maximálně deset dětí do jednoho kurzu," dodává mluvčí města Eva Barborková.

Centrum by mělo fungovat už od ledna příštího roku. V kurzech se děti seznámí se základy robotiky a různých technologií. Součástí haly jsou i montážní šachty, jednu z nich plánuje SIT zaplnit vodou, účastníci kurzů si díky tomu otestují fungování robotů pod vodou. Prostranství před halou poslouží letecké škole.

Správa informačních technologií už v Plzni provozuje Dům digitálních dovedností, což je moderní volnočasové centrum zaměřené na vzdělávání s nejnovějšími informačními technologiemi. Vzniklo před rokem v objektu bývalého Amerického centra v Dominikánské ulici, aktuálně nabízí kolem 50 kurzů pro veřejnost.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24