QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Plzeňská jednička má starostku z ODS, vítězné ANO je v opozici

15.10.2018 14:21

Koalice na plzeňských obvodech se začínají rýsovat. Jasno je na plzeňském obvodu číslo 1, kde skončilo vítězné ANO v opozici. Nové vládnoucí strany přiznávají, že je to koalice křehká.

IMG_1499

"Vážení, oznamujeme Vám, že po pečlivém zvážení, dlouhých debatách, kdy jsme vzali v úvahu jak vzájemné výhrady tak především to, že spolu všichni spolupracujeme už dlouhou řadu let, víme, kdo z nás je v čem dobrý, umíme spolu mluvit a domlouvat se, víme, co od sebe můžeme vzájemně očekávat, podpořeni svými stranickými orgány, jsme přistoupili s vysokou mírou zodpovědnosti k uzavření koaliční spolupráce. Ano, uvědomujeme si riziko takové křehké koalice, ale hodláme ji posilovat dobrou prací, otevřeným jednáním, spoluprací s ostatními a v neposlední řadě vlastní kázní," uvádí nová koalice ÚMO Plzeň 1 ve svém prohlášení.

Ve stručnosti toto prohlášení znamená, že bude vládnout ODS, ČSSD, TOP 09, Pro Plzeň, KDU -ČSL. Funkce starostky obvodu se zhostí Helena Řežábová z ODS. Hnutí ANO 2011, které vyhrálo na jedničce jednoznačně volby, je v opozici. Stejně jako třetí Piráti.

Plzeň 1 - výsledky voleb
ANO 2011, 8 mandátů, 22,34 %
ODS, 5 mandátů, 15,97 %
Česká pirátská strana, 3 mandáty, 10,86 %
ČSSD, 3 mandáty, 8,61 %
PRO PLZEŇ, 2 mandáty, 7,88 %
KSČM, 2 mandáty, 7,09 %
TOP 09, 2 mandáty, 6,27 %
KDU-ČSL, 2 mandáty, 6,19 %

„Za svoji osobu mohu říci, že hodlám funkci starostky MO Plzeň 1 vykonávat zodpovědně a ze všech svých sil,“ uvedla Helena Řežábová a dodala: „Koalici jsme postavili tak, že ODS má starostu, místostarostové jsou za ČSSD, TOP09, PROP, uvolněný předseda FV za KDU-ČSL. Počet členů RMO bude 7 a o rozdělení kompetencí budeme rozhodovat teprve v souvislosti s tvorbou kompetenčního usnesení.“

Dohromady má nově vzniklá koalice 14 mandátů, proto se v prohlášení hovoří o křehké koalici. Na jedničce je v zastupitelstvu celkem 27 křesel.

ilustrační foto

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24