QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Policie je v pohotovosti! Kvůli Velikonocům spouští řadu opatření

27.03.2018 10:58

Velikonoční svátky postavily do pozoru i policii. V těchto dnech se chystá celá řada opatření. Policisté ohlídají trhy, tradiční akce a útokem vezmou i silnice.

2

V souvislosti s nadcházejícími svátky policie spouští hned několik opatření. V ulicích budou k vidění policisté i nad rámec běžného výkonu služby. Na mnoha místech dohlédnou na probíhající trhy, nejrůznější náboženské akce a s kontrolami by měli počítat také řidiči.

Bezpečnostní opatření v ulicích měst budou probíhat podle standardu, který již dva roky odpovídá vyhlášenému prvnímu stupni ohrožení terorismem, tedy stupni zvýšené bdělosti.

"První stupeň ohrožení terorismem pro nás znamená, že policisté standardně monitorují takzvané měkké cíle, jako jsou obchodní centra, letiště, nádraží a jiná místa s větší koncentrací osob. V následujících dnech se tedy navíc zaměříme také na velikonoční trhy, církevní akce, kostely a jiné církevní objekty," říká policejní prezident Tomáš Tuhý a zároveň zdůraznil, že nastavená bezpečnostní opatření mají preventivní charakter. "Policie ČR v současné době nemá žádné informace o tom, že by České republice hrozilo nějaké konkrétní bezpečnostní riziko. Rozhodně ale nechceme situaci z pohledu bezpečnosti nijak podcenit. Nastavená opatření jsou reakcí na teroristické útoky, které se stále častěji odehrávají v Evropě,“ dodal policejní prezident.

V ulicích měst se mohou lidé setkat i s policisty s dlouhými zbraněmi, stejně jako tomu bylo během vánočního období. Trhy na mnoha místech budou chránit také betonové zátarasy. Tak je tomu například v Plzni, kde se takzvané citybloky instalovaly na náměstí Republiky.

Policejní hlídky se zaměří i na řidiče! Chybět nebudou ve zvýšené míře ani dechové zkoušky na alkohol nebo testy na drogy...

"Velikonoce jsou tradičně spojeny také s požíváním alkoholu a policisté se v minulých letech bohužel přesvědčili, že někteří koledníci usedají za volant pod vlivem alkoholu nebo drog a tím ohrožují nejen sebe, ale i ostatní účastníky silničního provozu. V loňském roce jsme během velikonočních svátků zkontrolovali 52 tisíc řidičů, z nichž 223 bylo pod vlivem alkoholu nebo drog. U 69 dopravních nehod sehrál roli právě alkohol. A co je nejsmutnější, během těchto pár dní na silnicích vyhaslo 6 lidských životů," shrnuje policejní prezident.

Opatření potrvají až do 2. dubna, tedy do Velikonočního pondělí.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24