Policie rozjela kontroly kvůli chodcům! Reflexní prvky jsou nutností - FOTKY

07.11.2018 12:03

Podzimní počasí je tady, začíná se déle rozednívat a dříve stmívat. Policisté varují chodce, aby nezapomínaku na reflexní prvky. Sražených chodců přibývá.

ViewImage
ViewImageViewImage (1)ViewImage (2)

Kratší dny v doprovodu s častým deštěm, mlhou a šerem. Chodci v tomto období patří mezi nejzranitelnější účastníky silničního provozu. Policisté upozorňují na riziko a kontrolují, zda reflexní prvky užívají při chůzi mimo obec, zároveň však doporučují reflexní prvky používat také v obci.

"Domažličtí policisté chodce na toto riziko upozorňují a kontrolují, zda reflexní prvky užívají. Bezpečnostní opatření zaměřené na viditelnost chodců proběhlo včera v ranních hodinách v Domažlicích. Policisté pro zvýšení bezpečnosti chodcům rozdávali reflexní pásky. Pásky chodci s radostí přivítali a neváhali je ihned použít," říká mluvčí policie Dagmar Brožová.

Reflexní prvky, umístěné tak, aby byly viditelné pro ostatní účastníky provozu, když jde chodec mimo obec, a to nejen za tmy, ale i když se rozednívá nebo naopak stmívá a po cestě není chodník nebo veřejné osvětlení, jsou již dlouhou dobu povinné.

Nebudou-li chodci ve tmě, mlze nebo šeru na silnici označeni reflexními prvky, hrozí jim na místě až dvoutisícová pokuta. Policisté v souvislosti s bezpečností na komunikací v průběhu podzimu realizují bezpečnostní opatření a chodci by tak měli počítat s kontrolami.

Sražených chodců přibývá! Nehoda na Klatovsku skončila tragédií...

Policie už v posledních týdnech eviduje zvýšený počet sražených chodců právě kvůli špatné viditelnsoti. "V uplynulých týdnech policisté zaznamenali několik dopravních nehod s účastí chodců. Mnozí chodci si stále neuvědomují, že za snížené viditelnosti jsou povinni užívat různé reflexní prvky, pokud se pohybují v místech, kde není osvětlení. Na Klatovsku došlo minulou středu k tragické dopravní nehodě, kdy po srážce s projíždějícím vozidlem, na následky zranění zemřel chodec," dodává mluvčí policie Dana Ladmanová.

FOTO: Policie ČR

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24