Auto CB ŠKODA nový SUPERB

Policie kontroluje křižovatky v Plzni! Kde jezdí řidiči nejvíc "na červenou"?

09.04.2018 7:01

Plzeňští dopravní policisté se v poslední době zaměřují na frekventované křižovatky v Plzni a zejména na to, jak řidiči dodržují signály na semaforech. Kontroly budou pokračovat.

foto-qap-cz (1)

Rychle projet na poslední chvíli křižovatkou na ´červenou´není pro řadu řidičů v Plzni žádným problémem. Policie se právě na tyto přestupky ovšem v poslední době speciálně zaměřuje a dost řidičů už na to doplatilo.

"Na plzeňských křižovatkách vedou dopravní policisté opakované kontroly průjezdu vozidel na ´červenou´ v nepravidelných časových intervalech," potvrdila mluvčí policie Veronika Horková. "Abychom se nestali obětí nebo viníkem dopravní nehody, je nutno znát a respektovat pravidla, které nám jako řidičům ukládá silniční zákon. Jak vyplývá ze zákona o provozu na pozemních komunikacích, účastníci se musí chovat ohleduplně a ukázněně, aby svým jednáním neohrožovali život, zdraví anebo majetek jiných osob ani vlastní."

Opakované kontroly ukázaly, že probémy se vyskytují především na jedné z nejrušnějších křižovatek ve městě. "Při těchto nepravidelných kontrolách policisté zjistili, že řidiči porušují zákonem stanovená pravidla zejména na křižovatce ulic Borská a U Trati," říká policejní mluvčí. 

Sankce za průjezd na ´červenou´ může být pokuta až 2 500 korun na místě s připsáním 5 bodů. Pokud by se řidič dostal do správního řízení, hrozí mu až 5 000 korun se stejným počtem bodů. V případě, že by se řidič v posledních 12 měsících tohoto přestupku dopustil opakovaně, může přijít i o řidičské oprávnění až na 6 měsíců.

Na průjezdy křižovatek by si tak šoféři měli dát v Plzni pozor i v budoucnu. "Dopravní policisté budou i nadále v těchto kontrolách pokračovat," uzavírá mluvčí policie.

Řízení provozu světelnými signály:

Při řízení provozu na křižovatce se užívá zejména světelných signálů tříbarevné soustavy s plnými signály nebo se směrovými signály. Signál s červeným světlem "Stůj!“ povinnost zastavit vozidlo před dopravní značkou "Příčná čára souvislá“, "Příčná čára souvislá se symbolem Dej přednost v jízdě!“ a "Příčná čára souvislá s nápisem STOP“, a kde taková dopravní značka není, před světelným signalizačním zařízením.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT