QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

25.04.2024 11:29

Policisté jsou znovu v terénu, zaměřují se na cyklisty a chodce

20.10.2016 9:11

Na celém území kraje probíhají aktuálně policejní akce zaměřené na cyklisty a chodce v souvislosti s bezpečností. Jde o reakci na nedávné tragické nehody v regionu.

DSC05143

Na přelomu září a října se odehrály hned tři nehody, při kterých zemřeli dva chodci a jeden cyklista. Ve všech případech k tomu došlo i kvůli jejich špatné viditelnosti. Policie v souvislosti s nehodami předem avizovala, že se na chodce a cyklisty chystá speciálně zaměřit.

Hlídky policistů jsou tak znovu v terénu. Součástí akce je ale i rozdávání reflexních prvků například školákům i dalším chodcům. "Na území celého Plzeňského kraje probíhají v těchto dnech akce zaměřené na chodce a cyklisty, tedy na nemotorizované účastníky silničního provozu, kteří bývají v dopravě nejvíce ohroženi. Dopravní policisté společně s preventisty rozdávají při běžném výkonu služby i plánovaných dopravně bezpečnostních akcích chodcům reflexní pásky, samolepky, potahy na batohy či školní tašky, reflexní samolepky na jízdní kola či nákupní tašky s reflexním pruhem," potvrdila mluvčí policie Pavla Burešová.

Právě aktuální počasí je velmi zrádné. Zhoršená viditelnost nejen brzkým stmíváním a naopak pozdějším rozedníváním, ale i přeháńky, mlhy a další komplikace jsou velmi nebezpečné. "Doporučujeme tedy všem nemotorizovaným účastníkům silničního provozu, aby byli vybaveni prvky z reflexního materiálu a dbali zvýšené opatrnosti v případech, když se pohybují po vozovce," dodává policejní mluvčí. Policisté budou v obdobných akcích pokračovat i v dalších dnech.

Z policejních statistik vyplývá, že se v kraji stalo od ledna do konce srpna tohoto roku 2 212 dopravních nehod, při kterých přišlo o život 26 osob, 56 jich bylo těžce zraněno a 1 255 utrpělo lehká zranění. "Řidiči nemotorových vozidel zavinili z tohoto počtu celkem 133 dopravních nehod, z toho se jednalo o 13 dětí. Chodci byli na vině u 40 dopravních nehod, z toho se ve 12 případech jednalo o děti,“ dodává mluvčí.

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24