Pomník Díky, Ameriko! je obehnaný plotem! Pylony jsou poškozené - FOTKY

01.03.2016 14:38

Pomník na křižovatce U Práce v Plzni se bude muset v co nejbližší době zabezpečit. U jednoho pylonu hrozí zřícení horní části, u druhého rozdrolení. Přinášíme podrobnosti.

FOTO_QAP_CZ (5)
FOTO_QAP_CZ (1)FOTO_QAP_CZ (2)FOTO_QAP_CZ (3)FOTO_QAP_CZ (5)FOTO_QAP_CZ (4)FOTO_QAP_CZ (6)FOTO_QAP_CZ (7)FOTO_QAP_CZ (8)FOTO_QAP_CZ (9)FOTO_QAP_CZ (10)FOTO_QAP_CZ (11)FOTO_QAP_CZ (13)FOTO_QAP_CZ (14)FOTO_QAP_CZ (15)

Známý pomník u jedné z nejrušnějších křižovatek v Plzni je poničený. Pylony za poslední roky popraskaly a teď to vypadá, že by mohly být kolemjdoucím i nebezpečné. U jednoho z pilířů může hrozit zhroucení horní části, u druhého pak rozdrolení. Pomník zkoumali experti, závěrečná zpráva bude do několika dnů.

Praskliny na pomníku se objevily už před nějakou dobou, v posledních letech se ale podle všeho rozšířily. "Všiml jsem si toho, když tady byl konvoj amerických vojáků. Díval jsem se na pomník z okna a viděl jsem ty praskliny," říká známý plzeňský architekt Jan Soukup, který stál u zrodu pomníku.

Na památník se zaměřili i specialisté, kteří zkoumali, jakého rozsahu poškození skutečně je. "Ukázalo se, že každý z těch pylonů je poškozený jinak. Ten blíž k budově má prasklinu v podstatě do půlky a hrozí, že se to usmykne a spadne. Ta horní část by mohla mít okolo 8 nebo 9 tun," popisuje architekt Soukup. Konkrétně tento typ poškození by se podle architekta dal vyřešit například sešroubováním ze "střechy" pilíře.

Praskliny se ovšem objevily i na druhém pilíři blíž k Americké třídě. "Ten zpočátku nevypadal problematicky. Ukázalo se ale, že má sice drobnější praskliny, ale v mnohem větším množství. Ten kámen se zkrátka rozpadá," dodává Jan Soukup.

Také v tomto případě hrozí, že by mohly kusy pomníku padat. Navíc nastupující přechod zimy a jara je v tomto ohledu hodně nešťastný. Při vlhkém počasí se vlhkost dostává do prasklin, kde může následně zase mrznout a praskliny mohou nabírat na intenzitě.

Už během úterý se kvůli bezpečnosti kolem pomníku objevil provizorní plot. Teď se bude čekat na výslednou zprávu a následovat budou diskuse ohledně řešení. Než dojde k radikálnímu zásahu, měly by se pylony zabandážovat, aby nehrozily nebezpečím. Co bude dál, se teprve uvidí. "V pondělí bychom měli mít posudek a návrh řešení," uzavírá Jan Soukup.

Oprava jednoho pylonu a výměna druhého nejspíš neprojde. Podle architekta Soukupa by totiž už nikdy neměly pilíře stejnou barvu. Výměna obou by ale znamenala značný finanční obnos.

FOTO: QAP.CZ

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT