Před patnácti lety zasáhla Plzeň ničivá povodeň

09.08.2017 18:21

Plzeň zasáhly povodně několikrát. V srpnu roku 2002 šlo ale o jednu z nejničivějších povodní v historii. Škody tehdy dosáhly stovek milionů. Přinášíme podrobnosti!

Koterov_Uslava_2_června (19)

První polovina srpna 2002 se do historie Plzně zapsala černými čísly. Udeřila povodeň, která byla jednou z nejničivějších vůbec. Srovnatelná byla z historického hlediska jen s povodněmi v letech 1845 a 1890.

"Velká voda" začala natupovat už 8. srpna. Vydatné deště, které následovaly, měly drtivý dopad. Postupně se od 11. do 13. srpna zvedly hladiny Úslavy, Úhlavy i Radbuzy. Odpouštění vody na Hracholuskách pomohlo oddálit příchod povodňové vlny z řeky Mže do Plzně v době nejvyšších průtoků na ostatních řekách.

Výsledek dešťů byl ale i tak ničivý. "Celkem bylo ve dnech 8. až 13. srpna zaplaveno 11 % rozlohy města. Nejhůře na tom byly místní části Koterov, Božkov, Roudná. Pod vodou se ocitl rovněž střed města – Denisovo a Anglické nábřeží, Štruncovy sady, Rychtářka a lokalita U Zvonu. Prudký déšť komplikoval dopravu, uzavřely se kromě mostu Milénia všechny mosty přes řeky. Kolabovala doprava, zásobování," říká Marie Fialová z magistrátu města Plzně. Voda začala opadávat až 14. srpna.

Kulminace Radbuzy dosáhla úrovně dvou set až pětisetleté vody, Úhlavou protékala přibližně tisíciletá voda a Úslavou dokonce více jak tisíciletá voda.

Škody za stovky milionů, přes dvacet stržených nebo zbořených domů...

Sčítání škod bylo pro město velkou ranou. Na majetku města povodeň napáchala škody za 250 milionů, jen na infrastruktuře to bylo víc jak 173 milionů korun, na městských domech to bylo přes 42 milionů korun. "V Plzni kvůli povodni spadlo či následně bylo strženo 22 objektů. V majetku města to byly tři domy, v Plánské a Luční ulici a dům U Zvonu. Domovní blok U Zvonu byl nakonec 30. srpna 2002 kvůli havarijnímu stavu odstřelen. Město poskytlo 113 náhradních bytů povodní postiženým občanům, z toho trvale poskytnutých bytů bylo celkem 34," dodává Marie Fialová.

Kromě roku 2002 postihla takto ničivá povodeň město také v letech 1845 a 1890. Velká voda ovšem ničila v minulosti několikrát. V dubnu 1975 byly škody 100 milionů, další povodně s až dvousetletou vodou přišly v roce 1981. Škody přesáhly 120 milionů korun. Poslední povodeň přišla na přelomu června a května 2013, byla ovšem menšího rozsahu a průtok řek byl nanejvýš na úrovni dvacetileté vody. Škody na majetku města se tehdy dostaly na zhruba 20 milionů.

FOTO: ilustrační

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24