QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

29.04.2024 15:38

Plzeňský festival vína nalákal davy lidí - FOTKY

Stánky s tím nejlepším vínem z Moravy a Čech, široká nabídka street foodu, pěkné počasí, živá muzika a skvělá atmosféra. Tak to vypadalo v pátek a v sobotu v centru Plzně. Podívejte se na FOTKY!

Předčasný Ježíšek! Dětská JIP fakultní nemocnice má speciální lůžko - FOTKY

17.12.2015 15:04

Speciální polohovací lůžko, které zoufale chybělo na dětské JIP fakultky v Plzni, už slouží. Lůžko bylo pořízené díky projektu Vzpomínky na dětství. Podívejte se na fotky.

foto (9)
FOTO_QAP_CZ (22)FOTO_QAP_CZ (1)FOTO_QAP_CZ (2)FOTO_QAP_CZ (4)FOTO_QAP_CZ (3)FOTO_QAP_CZ (8)FOTO_QAP_CZ (6)FOTO_QAP_CZ (9)FOTO_QAP_CZ (13)FOTO_QAP_CZ (19)FOTO_QAP_CZ (20)FOTO_QAP_CZ (24)FOTO_QAP_CZ (25)FOTO_QAP_CZ (26)FOTO_QAP_CZ (27)FOTO_QAP_CZ (32)FOTO_QAP_CZ (29)FOTO_QAP_CZ (33)FOTO_QAP_CZ (38)FOTO_QAP_CZ (39)

Projekt Vzpomínky na dětství, do kterého se zapojila řad známých osobností a společně nafotili unikátní kalendář, už "naděloval". Aukce fotoobrazů vynesla víc jak osmdesát tisíc a výtěžek teď už v reálné podobě doputoval i do povolaných rukou. A to doslova. vedení dětské kliniky FN Plzeň převzalo speciální polohovací lůžko pro nejmenší pacienty. 

Jednotka intenzivní péče a resuscitace Dětské kliniky je v průměru přes rok ze sedmdesáti procent kapacitně obsazená. Momentálně je na oddělní pět pacientů. Lékařský personál včetně sester se stará obětavě o ty nejmenší pacienty, kteří se na oddělení dostávají právě kvůli svému velmi vážnému zdravotnímu stavu. Polohovací lůžko, které nově mají k dispozici, nahradí už poměrně dost starý a nevyhovující model. I v něm přesto batolata dodnes musela během své léčby být. 

"Toto lůžko bude určitě velkým přínosem z několika důvodů. Je to lůžko pro těžce nemocné děti nižších věkových skupin, pro které jsme v současné době neměli adekvátní, protože žádné z těch, která jsme měli k dispozici, nemělo možnost dobrého přístupu k pacientovi, nemělo současně možnost dobrého polohování pacienta, což všechno tato postýlka splňuje. Věříme tomu, že děti, které v tom lůžku budou uložené, budou mít větší komfort samy pro sebe a bude to pro ně pohodlnější," říká vedoucí lékařka oddělení Kateřina Pizingerová.

Lůžko se podařilo pořídit díky projektu Vzpomínky na dětství, za nímž stojí bezpečnostní agentura High Security a služba Plzeňské želvy. "To nejdražší, co člověk v životě má, jsou děti. Bohužel se mohou dostat na takováto oddělení. Ten projekt byl zaměřený i na to, abychom ulehčili práci zaměstnancům, kteří s těmito dětmi pracují a velmi je obdivuji, zejména po té psychické stránce. Samozřejmě to nastavení lůžka bude znamenat i pohodlí pro ty dětičky," komentuje záměr projektu majitel společnosti High Security Martin Kotýk.

Do projektu se zapojily známé osobnosti jako například modelka a moderátorka Lucie Váchová Křížková, fotbalista Vladimír Darida, herečka Veronika Arichteva nebo například atletka Denisa Rosolová. "Strašně se mi ten nápad líbil, protože pomáhat dětem i dospělým je určitě krásné, když můžete udělat alespoň něco. Dát svoji tvář a svoje jméno a pomoct tím, tak za to jsem moc ráda. Stálo mě to jen jeden den focení, což nebylo až tak náročné a vyzkoušela jsem si něco nového. Myslím si, že i ty fotky, nejen moje, se podařily. Myslím, že to byl skvělý nápad, myšlenka spojit vzpomínky na dětství s tímto projektem," řekla QAP.CZ Denisa Rosolová při předání polohovací postýlky ve FN Plzeň.

Jen část z hospitalizovaných dětí se dostane na Vánoce domů...

JIP Dětské kliniky bohužel nezůstane bez pacientů ani během vánočních svátků. "Procentuální vytíženost oddělení je odhadem kolem sedmdesáti procent. V tuto chvíli leží na našem oddělení pět dětí. Domnívám se, že z těch dětí, které tady momentálně jsou, tak dvě bude možné propustit alespoň na svátky domů, ale ty tři další docela jistě ne. Každý rok to tak je, každý rok zůstává i několik dětí na jednotce intenzivní péče přes svátky. Samozřejmě pak jsou další děti, které zůstávají na standardních odděleních. Část těch dětí je možné na kratičkou dobu pustit domů, ale pak se musí zase vrátit," říká k aktuální situaci lékařka Kateřina Pizingerová. 

FOTO: QAP.CZ

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Plus vyměňte_copy