Přívalové deště zaměstnaly hasiče! Museli stavět hráze, voda zastavila vlaky

08.05.2017 9:13

Přívalové deště zasáhly během neděle celý region, nejhorší byla ale situace na Klatovsku. Velká voda zastavila provoz na železnici, hasiči museli dokonce vyprošťovat auto z laguny.

2

Přívalové deště se prohnaly v neděli odpoledne prakticky přes celý Plzeňský kraj. Největší škody ale napáchaly na Klatovsku, kde muselo do terénu hned několik jednotek hasičů.

V obci Spůle se vylil potok z koryta a voda zaplavila centrum obce, hladina dosahovala výšky zhruba půl metru. "Bezprostředně ohroženo bylo deset budov, voda ohrozila i provoz na silnicích i na trati č. 183. Do obce se sjely jednotky HZS Klatovy, SŽDC Plzeň, SDH Běhařov, SDH Janovice nad Úhlavou, SDH Klatovy, SDH Luby, SDH Pocinovice a SDH Spůle. Hasiči pomocí pytlů s pískem vystavěli provizorní hráze a odčerpávali vodu z budov i lagun," informovala mluvčí hasičů Pavla Jakoubková.

Hasičům se postupně podařilo obnovit provoz na silnici a také trať, která musela projít důkladnou kontrolou. Hrozilo, že velká voda koleje podemlela. Nakonec se podařilo obnovit provoz i na železnici.

Zasahovat museli hasiči i v Janovicích nad Úhlavou. "V Janovicích nad Úhlavou místní dobrovolní hasiči čerpali vodu v bývalém výcvikovém areálu, kde byla zaplavena vojenská technika, a odklízeli naplaveniny ze silnice," dodává mluvčí hasičů.

Poměrně dost náročný zásah si pak na konto připsali v obci Veselí. "Hasiči museli vytlačit z hluboké laguny osobní auto, ve kterém cestovaly 3 osoby. Voda vozidlu dosahovala až po práh a kvůli vodě nešlo nastartovat. Protože nebylo možné na auto upevnit naviják, museli ho hasiči z vody dostat ručně," uzavíra tiskovýá mluvčí krajských hasičů.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24