QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Přívalové deště zvedly hladiny řek, hasiče zaměstnaly ve velkém

25.05.2018 10:42     25.05.2018 11:20

Na první stupeň povodňové aktivity vystoupila hladina řeky Klabavy v úseku Nová Huť - Chrást. Hasiči mají na kontě na čtyři desítky výjezdů v souvislosti s dešti.

Plzeňsko přívalový déšť foto Němeček Pavel (2)

Přívalové i vydatné deště zasáhly region v průběhu čtvrtka a situace se příliš nelepšila ani v průběhu noci. V časných ranních hodinách vystoupila na 1.SPA hladina řeky Klabavy v Nové Huti a také Holoubkovský potok. Hasiči hlásí desítky výjezdů.

"V Plzeňském kraji bylo celkem k 37 výjezdů v souvislosti s přívalovými dešti. 36 jich bylo v průběhu včerejšího dne. Zatím evidujeme za dnešek jen jeden výjezd na čerpání vody. Z celkového počtu událostí spojených s deštěm připadá na čerpání vody 19 výjezdů a dalších 13 na technické pomoci, jako je zprůchodňování vtokových vpustí, odstraňování bahna z komunikací a veřejných prostorů obcí, hrazení pomocí pytlů s pískem a tak dále," shrnuje mluvčí hasičů Petr Poncar čtvrteční události. Čtyřikrát také vyjely jednotky k monitorování stavu toků ve svém hasebním obvodu. Nejčastěji vyjížděly jednotky na Rokycansku, Plzni jihu a pomyslné třetí místo má Plzeň sever.

Ve velkém hasiče zamestnaly i popadané stromy nebo stromy, které hrozily pádem. Těchto výjezdů bylo v Plzeňském kraji 11.

"Nejsilněji byly zasaženy obce Kotovice, Hradec, Hoříkovice a Týnec na Plzni jihu," dodává mluvčí krajských hasičů. Právě Kotovice ve čtvrtek zasáhla i blesková povodeň, podrobnosti se dočtete zde.

Výjezdy v souvislosti s deštěm zaměstnávají hasiče i během pátku. "Jedná se většinou o čerpání vody ze sklepů po včerejších deštích. V této chvíli to je 6 čerpání a jedno pročištění přepadu na rybníce. Nejvíce práce mají hasiči v obci Kotovice, kde vyčerpávají kolem dvaceti zatopených sklepů, jsou to jednotky SDH z Nýřan, Heřmanovy Huti, Zůchu a Líní. Dále hasiči v Plzeňském kraji od rána vyjeli na 6 událostí spojených s pádem stromů, či větví do komunikace," dodává mluvčí hasičů.

Vydatné deště a bouřky se mohou vyskytovat dál i během pátku, hlavně pak v jižní části regionu. "Dnes odpoledne a večer se mohou na jihozápadě území ojediněle vyskytnout silné bouřky, zejména v oblasti Šumavy. Ojediněle lze očekávat úhrny kolem 30 mm a kroupy. Později večer budou bouřky ustávat. Vzhledem k předchozím srážkám a místy výraznému nasycení povodí mohou bouřky vést k rozkolísání hladin menších toků," upozorňují meteorologové. Pro Plzeňský kraj platí výstraha kvůli silným bouřkám až do páteční 21. hodiny.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24