QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Pro zraněnou turistku letěl na Šumavu vrtulník

15.08.2017 13:37

Žena si v nepřístupném terénu zlomila nohu při přelézání popadaných stromů. Z vrchu ji musel vyzvednout záchranář, který se spustil z vrtulníku.

foto QAP CZ

Velká záchranná akce se v úterý odehrála na Šumavě. Žena si v nepřístupném terénu na vrchu Smrčina zlomila nohu. Vyzvednout ji tam musel vrtulník.

"Dostali jsme výzvu od našeho dispečinku. Když jsme na místo dorazili, zjistili jsme, že vzhledem ke složitému terénu a porostu nebude zřejmě možné zraněnou odnést na nosítkách k místu, kam by se dostala sanitka,“ popsal situaci Václav Cypro, zasahující člen Horské služby Šumava. Konzultoval tedy s dispečinkem linky 155 Jihočeského kraje, zda je možné vyslat vrtulník, který by ženu vyzvedl.

"Problém byl však v tom, že českobudějovická Letecká záchranná služba neměla v tu chvíli volný vrtulník. Došlo tedy ke komunikaci jejich a našeho dispečinku a poté i pracoviště linky 155 Plzeňského kraje,“ uvedl Václav Cypro s tím, že veškerá komunikace byla rychlá a ze všech tří stran velice profesionální. Nakonec na místo úrazu zamířil vrtulník LZS Armády ČR z Plzně – Líní.

"Já jsem zatím turistku ošetřil a připravil na transport. Když přiletěli letečtí záchranáři, spustili přímo nad námi člena posádky v podvěsu. Ten ženu naložil do přepravního vaku a vytáhl k vrtulníku,“ doplnil Václav Cypro. Posádka pak odlétla cca 1 kilometr na vhodné místo a zde vrtulník dosedl, aby mohli zraněnou bez problémů naložit. Poté jí transportovali k dalšímu ošetření do nemocničního zařízení.

"Musím pochválit perfektní systém předávání informací mezi Zdravotnickou záchrannou službou v obou krajích a naším dispečinkem. Vše bylo rychlé a velice efektivní,“ komentoval dnešní záchrannou akci Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava. Varoval ovšem turisty, aby se na Šumavě nepouštěli do neprůchodného terénu a aby raději dávali pečlivě pozor i na běžných turistických stezkách.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24