Proti stavbě hal u Litic se protestovalo v centru Plzně - FOTKY

14.03.2017 19:12

Transparenty a velké odhodlání. Tak to vypadalo v úterý v podvečer v centru Plzně. Na protest proti stavbě hal u Litic dorazily na dvě stovky lidí. Hrozí odtržení obvodu od města?

DSC06867
DSC06867DSC06849DSC06850DSC06852DSC06853DSC06854DSC06855DSC06856DSC06857DSC06859DSC06858DSC06861DSC06860DSC06862DSC06866DSC06871DSC06870DSC06873DSC06874DSC06875hala

Chystaná stavba průmyslových hal u plzeňských Litic je v poslední době čím dál diskutovanějším tématem. Na úterní odpoledne odpůrci svolali shromáždění na náměstí Republiky. Postupně dorazily na dvě stovky lidí. Nechyběly transparenty, ani projevy. 

Celý projekt výstavby průmyslového parku je podle odpůrců stále možné zastavit. Krom jiného by to bylo možné i díky pozemku, který je majetkem města a měla by přes něj vést přístupová cesta.

"Zatím to nestojí, takže se to zastavit dá. Je jenom otázka, jaké následky to bude mít. Vím o cestě a myslím, že je to poměrně jednoduchá cesta. A sice že by město vyjádřilo, že to není v zájmu občanů města Plzně. V tom momentě už nemohou nakládat s majetkem města Plzně tak, aby tento zájem prosazovali, tudíž by ani nemohly propůjčit pozemky, kde chtějí vybudovat cestu," říká Pavel Bosák, zastupitel Litic, který byl zároveň svolavatelem shromáždění.

Na samotné shromáždění na náměstí sice nepřišell nikdo z vedení z města, nicméně během odpoledne dorazilo oficiální vyjádření. "Vnímáme reakci občanů Litic a jejich obavy. V rámci města jsme učinili všechny kroky, které po nás byly ze strany městského obvodu Litice požadovány, a tyto jsme zahrnuly do územní studie, kterou následně Rada města Plzně schválila. Další rozhodování o tomto projektu bude vedeno v rámci územního řízení. Konečná podoba projektu je samozřejmě i věcí dialogu neboli jednání mezi vedením obvodu, jeho občany a daným investorem. Město Plzeň je připraveno se takovýchto jednání, bude-li o to zájem městského obvodu Plzeň Litice, zúčastnit," stojí v oficiálním vyjádření magistrátu.

DSC06856

Litičtí se proti stavbě bouří hned z několika důvodů. Nelíbí se jim příliv zahraničních dělníků, předpokládané navýšení dopravy, rozsah projektu a řada dalších věcí. "My se vlastně nebráníme průmyslové zástavbě. Měly by tam vznikat malé řemeslné nebo živnostenské provozy," vysvětluje Pavel Bosák.

Už ve čtvrtek se bude o celé ztáležitosti mluvit také na zastupitelstvu města. Zatím je záležitost hal zařazená do programu jednání na samotný závěr.

Visí ve vzduchu referendum? V úvahu by mohlo přijít odtržení Litic od Plzně...

Připravovaná výstavba hal začíná být velkým tématem, o kterém se mluví i mimo samotné Litice. Že by ovšem odpůrci usilovali o referendum, které by bylo podobné tomu před lety kvůli stavbě obchodního centra po kulturním domě na Americké, to se zatím nezdá jako reálné. Určitý radikální krok ovšem v záloze být může.

"Jediné referendum, které by pro nás mělo smysl, pokud by nám město jednoznačne ukázalo, že s námi nepočítá, by bylo referendum o odtržení našeho katastrálního území a vytvoření nezávislého územně správního celku, který by se jmenoval Litice u Plzně. Máme tady vesnice v okolí Plzně, které fungují naprosto v pohodě, jako jsou třeba Kyšice, Letkov a tak dále," vysvětluje Pavel Bosák.

FOTO: QAP.CZ

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT