QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Průtah Na Roudné - Plaská je blíž k realizaci - VIDEOVIZUALIZACE

12.06.2016 10:19

Průtah od železničního viaduktu u Jateční až na Plaskou je zase o kus blíž k realizaci. Po tom, co Plzeň začala na začátku roku vykupovat pozemky, teď došlo k zásadní dohodě.

Zdroj_ŘSD

Jedna z obřích staveb budoucnosti, která se v Plzni chystá, je zase o krok blíž k zahájení. Plzeň podepsala důležitou smlouvu s Ředitelstvím silnic a dálnic ČR a se SÚSPK ohledně realizace. O stavební povolení by se mělo žádat už v příštím roce.

"Rada města Plzně souhlasila s uzavřením smlouvy s Ředitelstvím silnic a dálnic České republiky a Správou a údržbou silnic Plzeňského kraje  o společné realizaci akce nazvané I/20 a II/231 v Plzni, Plaská – Na Roudné – Chrástecká, 2. etapa. Ta si ze strany města vyžádá v letech 2017 – 2021 investici ve výši 148 milionů korun, celkově pak kolem 450 milionů korun. Plánovaná přeložka silnice I/20 má odvést tranzitní dopravu mimo centrum a snížit tak emisní zátěž ve středu Plzně," informovals mluvčí města Eva Barborková.

Už na začátku letošního roku začalo město Plzeň vykupovat pozemky pro stavbu. Vedení města dokonce schválilo možnost takzvaného expresního výkupu a vypadá to, že se vše daří. O stavební povolení by se mohlo požádat už v příštím roce. "Ředitelství silnic a dálnic, respektive správa Plzeň, připravuje projektovou dokumentaci na novostavbu silnice I/20 v úseku Plaská – ulice Na Roudné, která je jednou ze tří částí plánovaného průtahu silnice I/20 městem Plzeň. V současné době je na akci vydáno platné územní rozhodnutí  a je odevzdána dokumentace pro stavební povolení. Byly také zahájeny výkupy potřebných pozemků tak, aby bylo v roce 2017 možné požádat o vydání stavebního povolení,“ přiblížil technický náměstek primátora Pavel Šindelář.

Čtyřproudový průtah povede od železničního viaduktu u Jateční až ke křižovatce Plaská - Studentská. Ke konci úseku bude komunikace stažena do dvou pruhů, touto dvoupruhovou komunikací bude dočasně sveden provoz ze silnice I/20 z novostavby na komunikaci II/231, a to do nově navržené okružní křižovatky. Ta napojí novou komunikaci do ulice Na Roudné - Jateční zhruba v místech dnešních železničních viaduktů. Okružní křižovatka o průměru 36 metrů bude umístěna v prostoru nově vybudovaného železničního mostu na trati Plzeň – Žatec.

"Novostavba silnice I/20 v úseku Plaská – Na Roudné je třetí částí takzvaného východního okruhu města. Její dvě etapy D5 - K Dráze a K Dráze - Jasmínová jsou již v provozu. K dokončení celého sedmikilometrového východního okruhu, bude výhledově zbývat doprojektovat úsek z ulice Na Roudné po Rokycanskou třídu a od Rokycanské podél Úslavy na Slovany do Jasmínové ulice," dodává mluvčí magistrátu.

Zdroj vizualizace: ŘSD

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24