QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

První operace s 3D endoskopickou technologií ve FN Plzeň!

10.01.2015 12:08

Neurologové FN Plzeň použili poprvé 3D technologii při operaci vady zraku pacienta. Operace byla úspěšná. S novou technologií budou operace bezpečnější i účinnější.

IMG_1978

Fakultní nemocncie Plzeň má za sebou první zkušenost s 3D endoskopickou technologií při neurochirurgickém zákroku. Lékaři Neurochirurgického oddělení spolu s kolegy z ORL kliniky provedli operaci podvěsku mozkového 3D endoskopem. Používání nové technologie bude pro pacienta znamenat větší bezpečí při operacích i jejich účinnější dopady.

Lékaři první operaci provedli v závěru loňského roku. Teď už se dá říct, že byla úspěšná. Nový přístroj se dá využít při všech neuroendoskopických výkonech například při přístupech na spodinu lební skrze nosní dutinu, dále při přístupech do mozkových komor a při operacích periferních nervů. "Na Neurochirurgickém oddělení FN Plzeň se ročně provede cca 70 endoskopických výkonů. Zásadní přínos této techniky je v dokonalém prostorovém zobrazení operačního pole. Z toho vyplývá, že operace je pro pacienta bezpečnější a zároveň radikálnější ve smyslu například odstranění nádoru," informovala FN Plzeň.

Jako první vyzkoušeli lékaři technologii na pacientovi s vadou zraku. "Operace trvala 4:30h, včetně přerušení provedením intraoperační MRI. Průběh výkonu byl v tomto případě standardní, a i když jsme operovali s 3D technikou poprvé, vše proběhlo bez komplikací,“ shrnul zákrok neurochirurg Petr Vacek.

Pacient byl hned první den přeložený na standardní oddělení s normálním neurologickým nálezem. Zákrok byl úspěšný i ve smyslu zlepšení poruchy zraku a pacient mohl po 6 dnech od operace domů.

FOTO: FN Plzeň

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24