QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Řidičům dělá jízda na Šumavu problémy, podceňují výbavu i schopnosti

22.11.2017 7:58

Jen co se na Šumavě pomalu začala zabydlovat zima, přibývá nehod. Policie opakovaně upozorňuje, že řidiči by neměli zapomínat na zimní výbavu, ani na opatrnost...

Sněhová situace 27_1_Pavel Němeček (14)

Jen v tomto týdnu se na hlavních tazích na Šumavě řešilo hned několik nehod. V jeden den se navíc bouralo dokonce dvakrát ve stejných místech. Podle výsledků šetření nehod řidiči velmi často podceňují aktuální podmínky a naopak přeceňují svoje schopnosti.

Například na silnici z Hartmanic na Železnou Rudu boural v tomto týdnu teprve 19letý řidič. Podle policie byla na vině příliš vysoká rychlost, ve které nezvládl projet zatáčku a skončil s autem v příkopu. Mladík si musela do péče převzít zdravotníci.

Na stejné silnici se přitom bouralo o několik hodin později znovu. "Pětatřicetiletá řidička jela ze Sušice s vozidlem značky Opel Astra po silnici II/190 od Železné Rudy na Hartmanice. Za obcí Nová Hůrka na zasněžené silnici při projíždění pravotočivé zatáčky dostala s vozidlem smyk a vjela mimo komunikaci, kde havarovala v levém silničním příkopu. Tam se vozidlo převrátilo na střechu," popisuje nehodu mluvčí policie Dana Ladmanová. I v tomto případě došlo ke zranění, v nemocnici skončila spolujezdkyně řidičky.

Nehody přibývají s příchodem zimního počasí...

Policie aktuálně upozorňuje všechny, kteří se rozhodnou vyrazit na Šumavu, aby už skutečně počítali s tím, že do hor postupně přichází zima. "Doporučujeme řidičům, aby na komunikacích, kde leží slabá vrstva sněhu nebo jejich povrch je namrzlý, maximálně přizpůsobili rychlost jízdy jejich stavu a povrchu," říká policejní mluvčí. "I když řidič jede s vozidlem mimo obec, neznamená to, že při nepříznivých povětrnostních podmínkách dokáže vozidlo včas zastavit a každý řidič neovládá jízdu ve smyku."

Na Šumavu a obecně ani na silnice ve vyšších polohách Klatovska, Domažlicka nebo například Tachovska už by se rozhodně řidiči neměli vydávat bez zimní výbavy na vozech.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24