Rokycany bojují proti kamionům! Zakázaly jim parkovat ve městě

09.02.2016 11:38

V Rokycanech nově platí neomezený zákaz parkování velkých nákladních aut v ulicích města. K dispozici mají jen záchytné parkoviště v kasárnách. Na příjezdových cestách na změnu upozorňují značky.

FOTO_QAP_CZ (5)

Vedení Rokycan se rozhodlo pro další krok proti přemnožené kamionové dopravě ve městě. Změnilo tak normy pro parkování aut nad 5 tun ve městě. Nově mají vozy nad 5 tun zakázáno parkování na ulicích a na místech, která jim nejsou přímo vyhrazena, nepřetržitě. Ještě v loňském roce platil zákaz jen přes noc.

Řidiči kamionů by se tak v Rokycanech měli mít aktuálně na pozoru. "Stanovená úprava značení spočívá ve změně doby platnosti zákazu – zákaz stání pro vozidla nad 5 tun již nebude časově omezen, tedy zákaz stání bude platit neomezeně celý den, 7 dní v týdnu, na území celého města Rokycany za dopravní značkou,“ popisuje změnu vedoucí Odboru rozvoje města Rokycany Jiří Hlad.

Značky se zákazem parkování pro auta nad 5 tun se objevila na příjezdech do města. Objevily se tak v ulicích Plzeňská, Arbesova, Osecká, Pražská, Příbramská, Bezručova, Veselská, Kotelská, Na Cvičišti a Šťáhlavská. Celkem je osazeno deset značek ohledně začátku zóny a zároveň deset s upozorněním na konec zóny.

"Kamionové dopravy se nezbavíme, nákladní automobily do města zajíždět musí, obsluhují průmyslové areály či obchody. Zareagovali jsme ale na situaci, kdy kamiony stále častěji parkovaly na nevhodných bezplatných parkovištích u hlavních komunikací nebo v lokalitách bytové zástavby. Velká vozidla ucpávala městské ulice a obyvatele postižených lokalit obtěžoval prach a hluk. Město trápil i vznikající nepořádek, neboť v blízkosti parkujících kamionů nebylo hygienické zázemí. Tento nepořádek pak na své náklady muselo uklízet město. Důvodem změny dopravního značení byla současně skutečnost, že v areálu bývalých kasáren byla navýšena kapacita veřejného provizorního parkoviště pro kamiony o 30 míst," doplňuje místostarosta města Rokycany Jan Šašek.

Podle vyjádření města je tak aktuálně k dispozici dostatečný počet parkovacích míst pro kamiony.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24