Rozsvícení vánočního stromu v Plzni přinese i dopravní omezení

25.11.2015 8:22

Už v neděli v Plzni odstartuje advent tradičním rozsvícením vánočního stromu na náměstí Republiky. Přinášíme program.

Plzeň - náměstí Republiky (2)

První adventní neděle bude v Plzni tradičně ve znamení slavnostního rozsvícení vánočního stromu města na náměstí Republiky. Program bude probíhat celé odpoledne, po samotném rozsvícení tentokrát akce neskončí, ale bude pokračovat vystoupením Báry Basikové. Rozsvícení stromu přinese i dopravní omezení.

Tradiční akce, která v Plzni každým rokem odstartuje oficiálně předvánoční čas, se chystá na neděli 29. listopadu. Hudební program začne úderem 16. hodiny. Samotné rozsvícení je pak připraveno na 18. hodinu. "Přál bych si, aby rozsvícení stromku symbolicky zahájilo období předvánoční pohody, tedy nikoliv ještě většího shonu, ale naopak přineslo nám zklidnění a v dnešní nelehké době možnost prožít co nejvíce času se svými blízkými,“ říká primátor Martin Zrzavecký.

Rozsvícení vánočního stromu každoročně sleduje přímo na náměstí několik tisíc diváků. Ještě před oficiálním programem přímo na náměstí, budou v katedrále svatého Bartoloměje probíhat mše. Od 13:30 se bude konat česko-polská mše v rámci Dnů polské kultury. Od 15 hodin pak proběhne takzvaná Adventní půlhodinka, varhanní koncert s duchovním slovem plzeňského biskupa.

O hodinu později už propukne program přímo na pódiu na náměstí Republiky. Ten otevře pěvecký sbor Základní umělecké školy Sokolovská a chybět samozřejmě nebudou známé vánoční písně Cestu znám jen já, Už z hor zní zvon, Bílý vánoční slon a další. "Druhé vystoupení bude patřit plzeňskému souboru Touch of Gospel, a to od 16:25 hodin. Lidé se mohou těšit na songy Speak To Me, Jochimsen Sing for Joy, Still a další. Následně se představí od 16:50 do 17:15 Úsměv Horní Bříza, v jejich podání zazní i některé koledy,“ přiblížila program Květuše Sokolová, vedoucí Odboru kultury Magistrátu města Plzně. Jako poslední před rozsvícením stromku zahraje od 17:20 do 17:50 Pilsner Jazz Band.

Těsně před okamžikem, na který tisíce Plzeňanů vždy netrpělivě čekají, dojde řada i na krátké projevy primátora a plzeňského biskupa. Na pódiu se s nimi objeví i někteří úspěšní mladí sportovci. "Vánoční strom se rozsvítí v 18 hodin, vystoupení zpěvačky Báry Basikové s pěveckým sborem Andílci začne v 18:10 hodin a potrvá zhruba 30 minut," dodává mluvčí magistrátu Eva Barborková.

Zahájení adventu přinese krátkodobé dopravní omezení v centru Plzně

Jako tradičně s sebou zahájení adventu v Plzni nese i jisté méně příjemné záležitosti. Lidé, kteří zamíří na náměstí, by měli počítat s velkou koncentrací diváků jak v ulicích, tak v MHD a to nejen v průběhu odpoledne, ale zejména večer po ukončení programu. Oficiální čísla mluví o zhruba sedmi tisících lidí každý rok.

"Co se týká dopravních omezení, tak od 17 hodin bude uzavřen automobilový provoz na náměstí Republiky, provoz bude obnoven po skončení programu podle aktuální situace po odchodu hlavní vlny diváků,“ dodává vedoucí Odboru prezentace a marketingu Magistrátu města Plzně Jana Komišová.

"Uzavřeny budou ulice Riegrova, Prešovská a celá západní strana náměstí. Na západní a jižní straně náměstí Republiky bude od 17 hodin platit zákaz parkování. Provoz městské hromadné dopravy, tedy tramvají ani autobusů, nebude omezen," doplnila tisková mluvčí města.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT