QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

S plzeňským pivem putuje do Vatikánu i originální zvon - FOTKY

06.04.2017 13:29

Tradiční velikonoční várka Pilsner Urquell, která letos vyráží směr Vatikán, se i letos dočkala požehnání biskupa. Krom piva míří k papeži také speciální zvon. Podívejte se na fotky!

foto-qap-cz (17)
foto-qap-cz (5)foto-qap-cz (2)foto-qap-cz (7)foto-qap-cz (6)foto-qap-cz (9)foto-qap-cz (11)foto-qap-cz (13)foto-qap-cz (17)foto-qap-cz (23)foto-qap-cz (25)foto-qap-cz (26)foto-qap-cz (29)foto-qap-cz (31)foto-qap-cz (33)foto-qap-cz (34)

Vysílání velikonoční várky piva Pilsner Urquell do Vatikánu má v Plzni již hodně dlouhou tradici. V novodobé historii pivovar navázal na události z 19. století, kdy byl tehdejšímu papěži Lvu XIII. doporučen plzeňský ležák ze zdravotních důvodů. Pivovar vypraví každý rok stejný počet lahví podle aktuálního roku.

Várka, která nyní zamíří do Vatikánu, byla založená v únoru a jako tradičně se dočkala i požehnání. Teď nastal čas na samotné putování na papežský dvůr. "Myslím si, že várka se vydařila. Je plně ve standardech piva Pilsner Urquell tak, jak ho v roce 1842 poprvé uvařil Josef Groll. Cesta do Vatikán, kam letos posíláme 2017 lahví, je dlouhá třináct set kilometrů. My jsme rádi, že opět můžeme pivo na cestu vyslat, protože letos je pro nás velmi důležitý rok, protože slavíme 175 výročí od úvaření první várky. Tedy várky, která světu dala název vůbec pro kategorii piva pilsner. Piva, kterého se na celém světě vypije víc než dvě třetiny z celkové spotřeby," řekl při slavnostním ceremoniálu plzeňský sládek Václav Berka.

Krom víc jak dvou tisícovek lahví putuje ke Svatému otci také soudek, který bude předán na slavnostní audienci na poutním místě Velehrad.

Součástí tradiční zásilky je poprvé také třiceticentimetrový zvon vážící 10 kilogramů. "Několik let jsme s várkou vysílali do Vatikánu také nějakou krásnou sklenici. Letos jsme se rozhodli, že dar změníme. V polovině minulého roku jsme se dozvěděli, že v malé slovenské obci je zvonař, který vyrábí církvení zvony a přidává do forem naše pivo. To nás velmi oslovilo a vznikl z toho nápad, že jsme pana zvonaře oslovili," říká Vladimír Jurina z Plzeňského Prazdroje.

Konkrétně se jedná o zvonařské dílny Trvalcových ze slovneské Žarnovice. Na zvonu je kromě názvu Pilsner Urquell také reliéf Chrámu svatého Petra. "Pivo používáme se synem kvůli lepší přilnavosti a pevnosti materiálu. Nejlepší zkušenosti mám s plzeňským ležákem. Obsahuje totiž látky, které pomáhají scelení, a to přesně forma potřebuje, protože se pak vypaluje při teplotě až 700 stupňů,“ vysvětluje zvonař Michal Trvalec.

FOTO: QAP.CZ

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24