QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Silvestrovská služba policistů i záchranářů: přestupky, popálení, opilosti a rušení nočního klidu

01.01.2015 13:12

Záchranáři i policisté měli o Silvestru napilno. Nechyběly rvačky, popálení od pyrotechniky ani řada opilců. Policisté řešili desítky přestupků, kdy docházelo během oslav k vzájemnému napadání oslavujících.

policie

Silvestrovská služba je tradičně velmi náročná pro všechny složky integrovaného záchranného systému. Ptali jsme se policistů a záchranářů, jaká byla závěrečná služba konce loňského a začátku nového roku.

Policisté řešili desítky přestupků. Nejčastěji se jednalo o přestupky proti občanskému soužití, kdy docházelo během oslav k vzájemnému napadání oslavujících, kteří byli většinou pod vlivem alkoholu. Policisté řešili takových případů celkem sedmnáct. Patnáct přestupků bylo proti veřejnému pořádku, dva případy se týkaly rušení nočního klidu.

"Nejzávažnějším přestupkem, kterým jsme se zabývali, byla špatná manipulace se zábavnou pyrotechnikou ze strany dvou mladistvých osob, které utrpěly lehká zranění na rukou (popáleniny). Policisté zjistili i dvě mladistvé osoby pod vlivem alkoholu," uvedla policejní mluvčí Hana Štefflová.

Silvestr se neobešel bez nehod, vloupání ani požáru

Dopravní policisté vyjížděli k sedmi dopravním nehodám, které se obešly bez zranění, k jedné, kde byla jedna osoba zraněna lehce, a jedné, kde roli sehrál alkohol.

V Plzni došlo k vloupání do čerpací stanici na Chebské ulici, kde byl na místě policisty zadržen pachatel. Jednalo se o jedenatřicetiletého cizince, který byl pod vlivem alkoholu, pachatel měl 1,7 promile.

Na Klatovsku vyjížděli policisté a hasiči k požáru chalupy, předběžně byla škoda odhadnuta na 1 milion korun, podle prvotního šetření měl požár vzniknout od svíčky na okně. Požár se obešel bez zranění a ztrát na životech.

Policisté čekají řadu oznámení v období po Novém roce
"Silvestrovské oslavy proběhly celkem bez vážnějších protiprávních jednání. Bohužel rovněž očekáváme během následujících dní řadu oznámení především majetkové trestné činnosti. Občané se postupně budou vracet do běžného života a následně zjišťovat, o co během oslav přišly. Mnohdy nám i dodatečně s odstupem i mnoha dní oznámí násilnou trestnou činnost apod.," doplnila Štefflová.

Klidnější službu měli také záchranáři

Oproti předchozím letům klidnější službu zaznamenali také záchranáři. "Měli jsme dvě drobná popálení od petard, úrazy, pády, opilosti, intoxikace, jinak se jednalo o klasickou službu, žádné utržen prsty," uvedla mluvčí Zdravotnické záchranné služby Lenka Ptáčková.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24