QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Sjezd pochodní nebude chybět! Horská služba se bude loučit s rokem

27.12.2017 18:39

Horští záchranáři se stejně jako v uplynulých letech rozloučí se starým rokem sjezdem pochodní na Špičáku na Šumavě. Na tradiční podívanou jsou všichni zvaní!

pochodne

Jako každý rok se 31. prosince rozloučí se starým rokem Horská služba Šumava a šumavští lyžaři, kteří sjedou s pochodněmi nejprudší sjezdovku Šance na Špičáku.

Až čtyři desítky šumavských lyžařů a členů Horské služby Šumava se sejdou na Silvestra v 17 hodin pod sjezdovkou Šance, vlastní sjezd pak bude zahájen v 17:30. „Hodně štěstí v novém roce, ať se Vám vše vydaří, to Vám přeje Horská služba a šumavští lyžaři – to je zvolání, kterým se každoročně loučíme s rokem starým a vítáme nový. Tradice silvestrovského sjezdu na Špičáku sahá až do roku 1948, kdy byla na Šumavě založena Horská služba. Tehdy ještě nebyly svahy Špičáku zalesněny tak jako dnes a silvestrovský sjezd se odehrával zhruba tam, kde se nyní nachází sjezdová trať č. 2.,“ uvedl Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava.

Tradice byla přerušena v roce 1951, kdy bylo zřízeno pohraniční pásmo, a Špičák byl spoután krunýřem železné opony. V roce 1957 byl opět silvestrovský sjezd s pochodněmi obnoven a lyžaři startovali zhruba v polovině nynějších Šancí. Od roku 1972 se Šance začaly sjíždět celé, a kromě dvou ročníků, které se nekonaly kvůli nedostatku sněhu, nebyl tento každoroční zvyk přerušen. „Zakladatelé tohoto tradičního rozloučení byli Antonín Říha a Jiří Bárta. V pozdějších dobách na ně navázali Vlastík Maxa, pan Ticha, Franta Chroust a mnoho dalších členů Horské služby. Každý sjezd je vždy doplněn troubením večerky na trubku,“ řekl náčelník Janďura.

Horská služba Šumava tak zve všechny, aby se zúčastnili oslavy sjezdu přímo na sjezdovce číslo 4.

FOTO: Horská služba Šumava

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT