QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Skuteční hrdinové! Hejtman udělil ceny za záchranu života - FOTKY

09.03.2017 15:38

Celkem čtyři skutečné hrdiny, kteří zachránili lidské životy, oficiálně ocenil hejtman kraje. "V kontaktu jsme denně," říká o zachráněném mladíkovi jeho zachránce Martin Kotýk.

DSC06754
DSC06754DSC06654DSC06657DSC06655DSC06659DSC06729DSC06656DSC06661DSC06663DSC06666DSC06668DSC06673DSC06718DSC06678DSC06739DSC06685DSC06714DSC06721DSC06724DSC06733DSC06740DSC06760DSC06756DSC06766

Skromnost, ale také slova o bezmoci a těžké vzpomínky. To všechno provázelo udělování Cen hejtmana Plzeňského kraje za záchranu života. Na hejtmanství se dočkali audience čtyři lidé, kteří v minulém roce zásadně zasáhli do chodu osudu a někomu zachránili život.

Martin Kotýk, Lenka Kodýtková, Magdalena Rogozov a Filip Viduna. To jsou jména, která se nesmazatelně zapsala do životů čtyř naprosto cizích lidí. Lenka Kodýtková zachránila devítiměsíčního chlapce v obchodě v Nevřeni, když přestal dýchat. Lékařka Magdalena Rogozov přímo na vánočních trzích v Plzni zabránila surovému napadání bezvládného muže, který byl v bezvědomí. Filip Viduna spolu se svým kamarádem Michaelem Novákem rozjeli záchrannou akci pro svého spolužáka, který na sociální síti oznámil, že chce spáchat sebevraždu. Martin Kotýk zachránil život mladému motorkáři při vážné nehodě. Právě jejich činy porotu, která ocenění uděluje, naprosto jasně přesvědčily.

"Měli jsme třináct nominací a každý člen komise souhlasil s těmito čtyřmi kandidáty. Bylo zcela jednoznačné, že z jejich strany došlo k záchraně lidského života. Musím říct, že mě ta dnešní událost velice potěšila. My se ve společnosti hodně potýkáme s tím, že si stěžujeme, jak jsme odcizení sami sobě navzájem. Tady bylo evidentní, že tu máme lidi, kteří nejen svým blízkým, ale úplně cizím lidem jsou schopni pomoct a leckdy nasadit na záchranu života i ten svůj vlastní," říká hejtman Josef Bernard.

Rekordmanem v nominacích se stal majitel bezpečnostní agentury High Security...

Letošní udělování ocenění bylo navíc poměrně hodně výjimečné. Nejspíš poprvé si totiž jeden ze zachránců vysloužil neuvěřitelných pět nominací, což se skutečně běžně nestává. "Já jsem z toho překvapený. Je to samozřejmě hezké, že jsou tací, kteří si na ten čin vzpomněli. Ale osobně s manželkou to berem, že to byla lidskost, že to není žádné extra hrdinství, ale že bychom si měli navzájem pomáhat, protože nikdy nevíme, kdy se do toho stavu dostaneme my," komentuje rekordní počet nominací Martin Kotýk, majitel bezpečnostní agentury High Security.

Dramatická záchrana mladého motorkáře se odehrála zhruba před rokem, na začátku dubna. Martin Kotýk jel tehdy s manželkou a dcerou na rodinnou oslavu do Starého Plzence. Cestou ovšem uviděli právě havarovaného motorkáře. Boj o jeho život byl nesmírně náročný a mladík, který měl před maturitou, byl opravdu jen krok od smrti. O ohromném nasazení při záchraně života ze strany Martina Kotýka QAP.CZ informoval, celé drama si můžete připomenout v článku zde.

I když někdy se cesty zachránce a zachráněného rozejdou, v tomto případě to tak není. Mladíkovi totiž majitel bezpečnostní agentury dokonce nabídl práci. "Dominika jsem po té, co už měl po několika operacích, pozval k nám domů, kdy přijel s rodiči. Byl jsem nesmírně rád, že jsem ho viděl už v lepším stavu a že jsem ho poznal. Vzhledem k tomu, že jsem věděl, co studuje a v mojí společnosti mám elektromechanika, tak jsem mu nabídl práci, kdyby měl potřebu. To se stalo a dodnes jsme v kontaktu v podstatě denně, když jsme v práci," uzavírá Martin Kotýk.

FOTO: QAP.CZ

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24