QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Sněhové jazyky, v noci mráz! Jaro vystřídá zimní počasí

16.04.2017 9:32

Podle aktuálních výhledů ČHMÚ přijde po Velikonocích citelné ochlazení. V noci by mohly klesat teploty i k -5 stupňům a dorazí sněžení. Vydrží to minimálně do konce týdne.

FOTO_QAP_CZ (11)

Podle nové předpovědi meteorologů nás v dalších dnech rozhodně klasické jarní počasí nečeká. Přijde ochlazení, které s sebou přinese noční mrazy i sněžení. Objevit by se mohly dokonce sněhové jazyky a na horách dokonce závěje.

"Za studenou frontou k nám bude kolem tlakové níže nad Pobaltím proudit chladný vzduch od severozápadu. V chladném vzduchu bude v pondělí přes střední Evropu postupovat k jihovýchodu tlaková níže. Za ní k nám pronikne studený vzduch od severu. V dalších dnech bude mezi mohutnou tlakovou výší se středem nad Britskými ostrovy a tlakovou níží nad východní, postupně severovýchodní Evropou k nám proudit chladný a vlhký vzduch od severozápadu," informoval ČHMÚ.

Problémy může způsobit zejména sněžení. "Aktuálně není v platnosti výstraha na nebezpečné hydrometeorologické jevy, ale příští týden v úterý a ve středu se od vyšších poloh budou při sněžení a čerstvém větru tvořit místy sněhové jazyky, na horách i závěje," upozorňují meteorologové.

Ještě v neděli a v pondělí by se teploty přes den měly pohybovat kolem 10 stupňů. Počítat musíme s proměnlivou oblačností, v pondělí by mělo být i zataženo. Vyskytovat se budou i přeháňky. Už v pondělí by se od středních poloh mohly objevovat i sněhové srážky.

V úterý nás čeká zataženo až oblačno, déšť nebo přeháňky. V polohách nad 400 metrů budou srážky sněhové nebo smíšené. Teploty v noci klesnou mezi +3 až -1 stupeň, přes den vystoupí mezi 5 až 9.

Ve středu bude oblačno až zataženo. V průběhu dne pak bude na většině území sněžit, nebo se budou vyskytovat minimálně sněhové přeháňky. Nejnižší noční teploty budou mezi +1 až -3 stupni, při slabším větru až okolo -5 a objevit se může i náledí. Nejvyšší denní teploty se dostanou mezi 2 až 6 stupňů.

Čtvrtek bude ve znamení oblačné až zatažené oblohy, místy by mohlo opět sněžit. Noční teploty budou mezi 0 až -4 stupni, při zmenšené oblačnosti nebo uklidnění větru až kolem -6. Odpolední teploty budou mezi 3 až 7 stupni.

Vyhlídka počasí od pátku do neděle podle ČHMÚ: "Oblačno až zataženo, místy přechodně i polojasno. Na většině území déšť nebo přeháňky, na horách většinou sněhové. Nejnižší noční teploty zpočátku +3 až -2 °C, při déletrvajícím vyjasnění nebo uklidnění větru až -6 °C, postupně +5 až 0 °C. Nejvyšší denní teploty 7 až 12 °C."

FOTO: ilustrační
 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24