Socha masožravého králíka na Košutce vyvolala poprask - FOTKY

11.11.2015 14:06

Obří socha králíka, který požírá člověka, se objevila u křižovatky u Studentské ulice a hned spustila vlnu odporu. Obvod už celou situaci řeší. Podívejte se na fotky.

FOTO_QAP_CZ (9)
FOTO_QAP_CZ (9)FOTO_QAP_CZ (1)FOTO_QAP_CZ (2)FOTO_QAP_CZ (3)FOTO_QAP_CZ (4)FOTO_QAP_CZ (5)FOTO_QAP_CZ (6)FOTO_QAP_CZ (7)FOTO_QAP_CZ (8)FOTO_QAP_CZ (10)FOTO_QAP_CZ (11)FOTO_QAP_CZ (12)FOTO_QAP_CZ (13)

U křižovatky ulic Studentské a Gerské v Plzni na Košutce se objevila socha, která vyvolala na prvním obvodě skutečný poprask. Na trávníku se totiž tyčí obří králík, který požírá člověka. Socha z dílny studenta Fakulty designu a umění ZČU je součástí trojice děl, která se na obvodu objevily. Záměrem bylo oživit prostor mezi paneláky.

Myšlenka ohledně soch na sídlištích na prvním obvodě vznikla před pár lety a záměrem bylo zatraktivnit prostor v zástavbě paneláků. "Od roku 1989 se v obvodu neobjevila nová socha, pokud neberu andílka u Košuteckého jezírka. Záměrem bylo oživit prostor mezi paneláky. Proto jsme vypsali pro studenty grant, aby vymysleli realizaci. V závěrečné komisi ale seděli jen odborníci z fakulty," říká starosta obvodu Miroslav Brabec. Obvod dal na celou soutěž půl milionu.

Jen co se sochy ale na svých místech objevily, začal doslova "hukot". Nejspíš největší poprask vyvolal právě králík s lidským tělem bez hlavy v prackách.  Na vedení obvodu se obrací obyvatelé více méně se stížnostmi. "Chodí stížnosti. Ale na druhou stranu se to některým líbí, veganům například. Někteří mi ale také nadávají, někteří i sprostě," přiznává starosta s tím, že on rozhodně nechce soudit uměleckou kvalitu soch.

Nicméně na jednu změnu dojde. Dalšími dvěma díly jsou "Dveře" a "Volavka", v Krašovské se tak objevil obří kvádr, který by mohl být nebezpečný hlavně dětem. "Už jsem zadal úřadu, aby začal řešit přesun. Mohly by na to lézt děti a tak podobně," říká Miroslav Brabec. Také socha Panoptikum, tedy králík u Studentské, původně měla stát jinde. Objevit se měla u Rondelu. Tam to ale údajně odmítli dopravní policisté s tím, že by socha mohla být příčinou řady nehod.

Díla nicméně nezůstanou na prvním obvodě navěky. Zhruba po roce zase zmizí. Nicméně i tak jsou lidé z okolí spíš naštvaní. Hlavně z toho důvodu, že předem o umístění tak kontroverzní sochy nikdo nevěděl.

FOTO: QAP.CZ

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24