QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Sochu králíka zdobí vulgární obrázky! Případ už šetří policie - FOTKY

14.09.2016 12:35

Zatím neznámý vandal se vyřádil na kontroverzní soše "Panoptikum" v Plzni na Košutce. Sochu pomaloval vulgárními obrázky. Případ šetří policie. Socha už o víkendu dostane nový nátěr.

IMG_1559
IMG_1559IMG_1558IMG_1561IMG_1560IMG_1563IMG_1564IMG_1565

Socha králíka, která nese název "Panoptikum", na Košutce v Plzni vyvolala už svojí instalací rozporuplné reakce a přitáhla i pozornost vandalů. Před časem navíc přišla o jednu část, kterou musel autor sochy znovu dotvořit. Teď se pro změnu na soše někdo vyřádil se spreji.

Socha, kterou vytvořil student fakulty umění a designu, je od víkendu "ozdobená" vulgárními obrázky v různých barvách. Celá záležitost vedení fakulty hodně rozčílila. "Považuji to za poničení sochy našeho studenta, považuji to za primitivní útok na umělecké dílo, jehož vysoká kvalita a úroveň je nezpochybnitelná. Domnívám se, že to není práce sprejerů, kteří se vyhýbají tomu, aby poškodili umělecká díla. Domnívám se, že se nejedná o náhodný vandalismus," komentoval událost děkan fakulty Josef Mištera, podle kterého se někdo na poničení dobře připravil a udělal to cíleně.

Případem se zabývá policie, sochu by měla ohlídat kamera...

Podle Adama Trbušky, který sochu vytvořil, se škoda pohybuje kolem 15 tisíc. V příštích dnech se ale "králík" dočká obnovy. "Oprava sochy proběhne nejdéle o víkendu," doplnila mluvčí univerzity Kamila Kolářová. "Událost byla nahlášena na policii a zároveň jsme zažádali o zabezpečení prostoru prostřednictvím kamer a řešíme to i s UMO1," dodává.

Policie skutečně už přijala kvůli poničení sochy trestní oznámení a od úterý se případem zabývá. "Ve věci byly zahájeny úkony trestního řízení pro přečin poškození cizí věci," potvrdila mluvčí policie Hana Štefflová.

FOTO: QAP.CZ

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24