SOUE na Vejprnické se otevřelo veřejnosti - FOTKY

14.12.2015 18:31

Den otevřených dveří, při kterém se skutečně "dveře netrhly", uspořádalo Střední odborné učiliště elektrotechnické v Plzni. Další zájemci mají ještě šanci...

FOTO_QAP_CZ (23)
FOTO_QAP_CZ (1)FOTO_QAP_CZ (2)FOTO_QAP_CZ (3)FOTO_QAP_CZ (5)FOTO_QAP_CZ (4)FOTO_QAP_CZ (7)FOTO_QAP_CZ (8)FOTO_QAP_CZ (6)FOTO_QAP_CZ (10)FOTO_QAP_CZ (9)FOTO_QAP_CZ (11)FOTO_QAP_CZ (13)FOTO_QAP_CZ (12)FOTO_QAP_CZ (14)FOTO_QAP_CZ (15)FOTO_QAP_CZ (16)FOTO_QAP_CZ (17)FOTO_QAP_CZ (19)FOTO_QAP_CZ (18)FOTO_QAP_CZ (20)FOTO_QAP_CZ (21)FOTO_QAP_CZ (23)FOTO_QAP_CZ (22)FOTO_QAP_CZ (25)FOTO_QAP_CZ (24)FOTO_QAP_CZ (26)FOTO_QAP_CZ (27)FOTO_QAP_CZ (28)FOTO_QAP_CZ (29)FOTO_QAP_CZ (30)FOTO_QAP_CZ (31)FOTO_QAP_CZ (32)FOTO_QAP_CZ (33)FOTO_QAP_CZ (34)FOTO_QAP_CZ (36)FOTO_QAP_CZ (35)FOTO_QAP_CZ (37)FOTO_QAP_CZ (38)FOTO_QAP_CZ (39)FOTO_QAP_CZ (40)FOTO_QAP_CZ (41)FOTO_QAP_CZ (42)

Ačkoliv školní rok je zhruba v polovině, řada rodičů budoucích středoškoláků právě teď začíná řešit volbu střední školy. Tradičně se tak rozjíždí koloběh dnů otevřených dveří. Jako jedni z prvních připravili den otevřených dveří na Středním odborném učilišti elektrotechnickém v Plzni na Vejprnické. 

Škola má celkem kolem devíti stovek studentů, včetně těch dálkových. Nabídka studijních oborů je totiž pestrá a navíc nabízí víc variant. "Jsme orientováni na elektrotechnické obory, ať silnoproud, slaboproud, automatizaci, dále pak na obory telekomunikační se zaměřením i na výpočetní techniku. Máme ještě obor, který je kombinací instalatéra a elektrikáře. To jsou všechno maturitní obory. Obdobně máme tříleté obory učební. U tříletých oborů jsou nároky na teorii samozřejmě nižší," říká ředitel školy Jarolsav Černý

Přímo prospěch na základní škole je sice důležitý, nicméně není striktně směrodatný. "Kritéria na základních školách jsou velmi odlišná. Nedají se srovnat známky z jedné a druhé školy. Neznámená to, že ten, kdo má na základní školy trojky, nebude mít na studium maturitního oboru. Stejně tak ten, kdo má dvojky, může mít problémy. Máme tu výhodu, že i když nastoupí na maturitní obor a zjistí, že je to nad jeho síly, tak může přestoupit na tříletý a nemusí hledat úplně jinou školu," vysvětluje ředitel učitliště.

Školá má navíc ministerstvem školství povolený experiment u oboru elektrotechnika. Jedná se o čtyřletý maturitní obor. Ve třetím ročníku ale mají studenti možnost složit závěrečné zkoušky a získat tak navíc i výuční list. "Studenti tuto výhodu využívají už dva roky. Závěrečné zkoušky dělají bez problémů. Výhoda je v tom, že po čtyřech letech mají maturitní vysvědčení a zároveň výuční list," dodává Jaroslav Černý.

Škola, bydlení i servis na jednom místě...

Velkou výhodou SOUE je centralizace zázemí. Studenti mají v jednom areálu nejen školu, ale i ubytování, jídelnu a mimořádně profesionálně vybavené dílny. V průběhu školního roku tak nemusí studenti absolvovat cestování z jednoho stanoviště na druhé. To představuje postupem studia až praxe, která na studenty čeká. I to má ale svoji výhodu. Nejen že se studenti připravují na své budoucí povolání prakticky, v mnoha případech si zároveň najdou i svého budoucího zaměstnavatele. Ti se také během dnů otevřených dveří zájemcům představují.

Učiliště má aktuálně za sebou dvojitou porci dne otevřených dveří. Další se ale stále ještě chystá. Škola ho připravuje na konec ledna příštího roku, konkrétně na 29. ledna. 

FOTO: QAP.CZ

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24