QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Spalovna jede bez problémů. Spustila nový web a přijímá exkurze

10.01.2017 14:13

Bezmála pět měsíců běží spalovna v Chotíkově u Plzně v plném provozu. Všechna měření i audity jsou v pořádku. Teď už spalovna dokonce přijímá i exkurze!

FOTO_Pavel Němeček (7)

Spalovna v Chotíkově spustila provoz před zhruba pěti měsíci, za sebou má už i důležité audity a měření. Vše splnila bez problémů. V letošním roce by tak měla proběhnout kolaudace.

"Všechny parametry, které jsme si do projektu dali, jsme splnili. Troufnu si říct, že je to jedno z nejmodernějších zařízení v Evropě. Spalovna Plzeň tedy běží skvěle, jsou tam standardní technické problémy. Například s drtičem, musíme posílit jeho výkon a tak podobně. To jsou ale běžné takzvané porodní bolesti," říká generální ředitel Plzeňské teplárenské Tomáš Drápela.

V letošním roce by měla mít navíc i kolaudaci. "Čekáme, jak se Středočeský kraj vypořádá s dalšími námitkami a jakmile dostaneme stavební povolení, tak dáme na stvební úřad kolaudační záležitosti s tím spojené a věříme, že je všechno tak připravené, že kolaudaci v tomto roce stihneme," dodává ředitel teplárenské společnosti.

Stavba za víc jak 2 miliardy odstartovala po deseti letech příprav v srpnu roku 2013. V průběhu pak musela být několikrát přerušená kvůli žalobám ekologických aktivistů. Krom průtahů stavby o zhruba devět měsíců a ušlého zisku musela teplárenská řešit i náklady na špičkové právníky. "Stálo nás to řádově desítky milionů. Mrzí mě, že ty peníze jsme mohli dát do sportu, na mládež a místo toho je dáváme právníkem. i když proti právníkům nic nemám, tak radši mám sportovce," komentuje Tomáš Drápela.

Stavbu provázely i problémy s generálním dodavatelem ČKD DIZ, kdy se společnost dostala do platební neschopnosti a teplárenská musela dokončit stavbu sama. I to se projevilo na pozdějším spuštění provozu. Ušlý zisk se odhaduje na 100 milionů. Jisté je, že teplárenská bude chtít miliony vymáhat. Kolik bude chtít po státu a kolik po bývalém generálním dodavateli, zatím není jasné.

Spalovna spustila nový web a přijímá návštěvy ve velkém...

Na začátku ledna spustila spalovna v Chotíkově také nový web, na kterém najdou zájemci nejnovější informace, fotky i videa točená drony. Nové stránky spalovny najdou lidé na adrese www.zevoplzen.cz.

Ve spalovně bylo zároveň otevřené informační centrum a rozeběhly se také slibované exkurze. "Každý týden přijímáme návštěvy z celého světa," potvrdil ředitel teplárenské. Pro exkurzi je nutné vyplnění žádosti online.

FOTO: ilustrační

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24