Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Spalovna v Chotíkově se rozjela! Zařízení za dvě miliardy už pálí tuny odpadu

20.04.2016 12:03

Ve spalovně v Chotíkvě byly ve středu zahájeny takzvané předkomplexní zkoušky. Navážení odpadu do spalovny odstartovalo minulý týden. Přinášíme podrobnosti.

Spalovna

Ani všemožné protesty a neustálá odvolání, tahanice o povolení, ani nejrůznější průtahy nezvládly překazit dokončení spalovny v Chotíkově u Plzně. Ve středu ráno se ve spalovně přece jen "škrtlo". Tuny odpadu byly spáleny v rámci takzvaných předkomplexních zkoušek.

Dalo by se říct: A je to tady! Řadu let diskutovaná spalovna v Chotíkově zahájila předkomplexní zkoušky, které jsou předstupněm před zahájením zkušebního provozu. Ve středu ráno byly spáleny první tuny odpadu, které sem svozová firma začala navážet už v minulém týdnu. V současné době je v takzvaném bunkru spalovny naskladněno 560 tun odpadu.

"Předkomplexní zkoušky slouží k tomu, abychom vyzkoušeli jednotlivé technologické celky nové spalovny, především zda splňují náročné parametry, které byly zadány v projektu. Teprve na jejich základě může dojít k převzetí díla od dodavatele a k zahájení zkušebního provozu,“ říká šéf spalovny Pavel Veselý.

Rozjetí kotlů je komplikovaný proces na řadu hodin...

Ačkoliv by se zdálo, že samotné spuštění bude jednorázovou a rychlou akcí typu škrtnutí sirkou, opak je prvadou. Jedná se o velmi  komplikovaný proces, protože kotle a jejich vyzdívky se nejprve musí předehřát pomocí topného oleje na 850 stupňů Celsia, což trvá přibližně čtrnáct hodin. Teprve pak přijde na řadu zapálení samotného odpadu.

Spolu se zahájením spalování komunálního odpadu je samozřejmě v předkomplexních zkouškách i zařízení na čištění spalin, které při procesu spalování vznikají. "Bez toho bychom si nemohli vůbec dovolit odpad spalovat,“ uvádí Pavel Veselý.

Zkoušky budou trvat zhruba čtyři až šest týdnů, v obdobné režimu budou postupně pracovat i další technologická zařízení jako například turbína.

Zkušební provoz by měl odstartovat v létě. Spalovna bude zásobovat hlavně sídliště Severního předměstí.

Spalovna ZEVO Chotíkov umožní ročně energeticky využít 95 tisíc tun komunálního odpadu z Plzeňského kraje, kde ho ročně vzniká přibližně 250 tisíc tun. Zařízení bude teplem zásobovat především největší plzeňské sídliště na Severním předměstí. Z Chotíkova až tam už vede šest kilometrů dlouhý horkovod: ten nje v současné době zkolaudovaný a připravený k provozu. Elektřina bude dodávána do rozvodné sítě.

Pokud předkomplexní zkoušky proběhnou zdárně, bude zařízení za dvě miliardy korun uvedeno do zkušebního provozu v létě letošního roku.

FOTO: Plzeňská teplárenská

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT