QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Špičák se přiblíží alpským střediskům, vybuduje restauraci. Podívejte se, jaká bude

16.11.2016 11:36

Špičák naráží na to, že leží v CHKO Šumava. Veškeré stavby v areálu tak podléhají přísnému schvalování a často nedostanou zelenou. Proto stále není na vrcholu restaurace se sluneční terasou jako v Alpách.

Budova špicak1
Budova ŠpičákBudova špicak1

V poslední době lyžařský areál Špičák našel alespoň částečně řeč s ochranáři. Před časem si také nechal jako první areál v Čechách zpracovat environmentální studii, která v rámci nových investic zohledňuje co možná nejvyšší stupeň ochrany místní přírody.

Nyní už jsou v běhu přípravné práce na stavbu nové budovy. Plánování ale bylo dlouhé. „Není to jednoduché, hodně dlouho jsme diskutovali s CHKO,“ připustil provozní ředitel Ski&Bike Špičák Vladimír Kasík s tím, že projekt nové budovy se několikrát upravoval a nyní je spokojenost na obou stranách.

Budova by měla vyrůst na místě dnešních starých budov v dolní části areálu pod lanovkou. Celé jedno patro má sloužit samoobslužné restauraci s velkou terasou. „Budova má půdorys 50x9 m, kapacita restaurace včetně terasy bude 250 lidí. V horních dvou patrech chceme vybudovat ubytování,“ sdělil Vladimír Kasík. Z restaurace i pokoje to bude mít lyžař po spojovací lávce jen pár kroků na lanovku.

špicak_5_unora6

Podle optimistického plánu by mohla stát budova s restaurací na Špičáku v další lyžařské sezóně 2017/2018. Nyní se pracuje na změně regulačního plánu, potom může Špičák zažádat o stavební povolení.  

„Přípravné práce na této investici za více než 50 milionů korun byly zahájeny již nyní. Demolice starých budov a následně stavba nového objektu by měly začít na jaře 2017. Když všechno půjde dobře, tak otevírat bychom chtěli v zimě 2018,“ přibližuje časový harmonogram Vladimír Kasík. Stavba bude financována ze zdrojů majitelů střediska v kombinaci s bankovními úvěry.  

SDC17418

V nové budově se počítá s moderní půjčovnou i kancelářemi. Administrativní zázemí by se sem mělo přesunout z chaty Blaženka. Ostatně i ta by se s druhou tradiční chatou – Haničkou měla v budoucnu dočkat rekonstrukce. „V další etapě chceme přebudovat Haničku, Blaženku i tělocvičnu,“ říká Vladimír Kasík.

Špičák má i další optimistické plány. V horní části černé sjezdovky Šance chce postavit vlek, kde by trénovali i lyžaři z Plzeňského kraje. Kvůli zkvalitnění technologie zasněžování je v plánu vybudování retenční nádrže.

A dobrou zprávou pro lyžaře před letošní sezónou je, že hlavní druhy skipasů se nezdražily.

Více o areálu na stránkách - www.spicak.cz.

foto: vizualizace Ski&Bike Špičák, QAP.CZ 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24