Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

09.06.2024 21:58

Nehoda na silnici ve Spáleném Poříčí

POZOR! Neprůjezdná komunikace
Kvůli havárii auta do sloupu jsou dráty vysokého napětí na zemi. Neprůjezdná komunikace na obec Hvížďalka, hlavní komunikace ze Spáleného Poříčí na Těnovice je průjezdná.

V Rokycanech se během oslav střetly tři armády

10.05.2010 10:35

V Rokycanech na Masarykově náměstí se v sobotu 8. května konala rekonstrukce dění z roku 1945. Na stejných místech jako před pětašedesáti lety se setkaly tři armády, rudá, americká a německá.

Oslavy osvobození v Rokycanech vyvrcholily bitvou o svobodu na Masarykově náměstí v sobotu 8. května. Stejně jako v roce 1945 se zde setkaly tři armády, aby se porvaly o svobodu Česka. Před radnici vjel 9. pluk 2. pěší divize 3. americké armády, před mariánským sloupem zaujali obranné pozice němečtí vojáci. Z Malého náměstí se posléze blížili vojáci Rudé armády ze 6. gardové tankové armády, 5. tankového sboru. Stejně jako tehdy i v sobotu Němci kapitulovali a přítomní lidé obklopili radostně osvoboditele. Akci moderoval Petr Jančařík a Jan Engler. Hosté byli například vnuk generála Pattona G. Patton Waters nebo přímý účastník bojů Earl Ingram. Chybět nemohl ani projev starosty Rokycan Rudolfa Heyrovského. Ten vzal projev tradičně a na začátku dobově" převzal národní výbor do svých rukou" z rukou okupantů. Vážně pak připomněl všechny ty, kteří se na osvobození Rokycan podíleli a uctil jejich památku.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT