QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Stodská nemocnice má nové monitory dechu pro miminka

21.10.2016 8:32

Novopečeným maminkám se bude v porodnici ve Stodu o něco klidněji spát. Nemocnice získala sérii nových monitorů dechu pro novorozená miminka.

OKsestra

Nadace Křižovatka dnes předala sedm nových monitorů dechu Babysense II v celkové hodnotě bezmála 21 tisíc korun dětskému oddělení Stodské nemocnice. Přístroje byly zakoupeny z finančních darů, které nadaci do projektu "Maminko, dýchám" poskytly místní společnosti LT Trade a Agricos.

Přístroje hlídající klidný spánek novorozenců před Syndromem náhlého úmrtí kojenců – SIDS. "Monitory dechu jsou citlivé přístroje, které mají omezenou životnost, a proto hledáme podporu u sponzorů a dárců i v jednotlivých regionech, abychom pomohli zajistit kontinuální obnovu přístrojů v nemocnicích,“ uvedla ředitelka nadace Štěpánka Pokorníková.

Nadace Křižovatka se jako jediná nadace v zemi po celých 20 let své existence aktivně věnuje podpoře povědomí veřejnosti o SIDS a o možnostech ochrany ohrožených dětí do jednoho roku věku.

Monitor dechu nejen hlídá zástavu dechu, ale také apnoe pauzy neboli bezdeší, a jakékoliv nepravidelnosti dechu děťátka. "Pokud se dýchání zastaví na dobu delší než 20 sekund nebo se dechová frekvence sníží pod 10 dechů za minutu, monitor upozorní na tento stav zvukovým a světelným signálem,“ popisuje staniční sestra novorozeneckého oddělení Stodské nemocnice Lenka Švábová. To je znamení pro personál nebo i maminku, aby ihned miminko zkontrolovala a pomohla mu dýchání obnovit.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24