Šumavský Annín oslaví 220 let, místní ženy pilně secvičují vystoupení - FOTKY

21.07.2016 20:21

Šumavský Anní se chystá na velkolepé oslavy a místmí jsou v pohotovsti. Annínské ženy pilně trénují na vystoupení, Alena Kyrálová vyrábí korunku pro královnu, Jiří Kozel zase žezlo.

annínské ženy trénují v utajení annínské ženy trénují v utajení
Alena Kyralova vyrabi korunku pro kralovnuJiri Kozel dokoncuje korunovacni predmetyannínské ženy trénují v utajeníPout Annin 2016Jiri Kozel vyrabi zezlo pro kralovnu

Velkolepé oslavy čekají šumavský Annín už tento víkend od 22. do 24. července. Slavit se bude 220 let Annína a proběhne pouť - vůbec první v Anníně a také obnovená sklářská Annenská.

Je to něco přes měsíc, kdy se ženy z Annína rozhodly, že připraví taneční vystoupení...

„Je nás momentálně 14, věkový průměr 51 let a kdyby nám to nekazila pětadvacetiletá budoucí sklářská královna Lucie I. Annínská, mohly jsme se více přiblížit naší nestarší člence Hance, které je 70. Každopádně si to užíváme všechny, včetně nastávající maminky Petry, která nám snad do vystoupení také vydrží,“ říká jedna z členek.

Vše vzniká z nadšení, a to jak choreografie, tak i kroje. Z darů a vlastních příspěvků získaly látky, nakoupily doplňky a vše vznikalo za pochodu. Annínské ženy vystoupí v sobotu, 23. července v 18 hodin u nově opravené kapličky v Anníně.

„Nadšení je takové, že určitě budeme v tanci dál pokračovat,“ dodává místními ženami pověřená trenérka Lada. „Moc nás to všechny baví. Co se týče budoucího výběru písniček, asi bude rozumnější místo „Hele koukej podívej se, jak jsem tenká“ zařadit „Mám boky jako skříň“, ale o tom se skupina bude bavit až po prvním vystoupení.“

Šumavský Annín zavádí tradici sklářské Annenské pouti...

Už loni si místní lidé narychlo uspořádali pouťovou zábavu, která se setkala s velkým zájmem místních i turistů. Letos proto Annín i okolní osady historicky poprvé oslaví společnou pouť ve velkém stylu.

Program nabídnou obě současné sklárny na Annínsku, údolí si zvolí sklářskou královnu a připravený je kulturní a duchovní program. Poprvé také údolím projde procesí, které propojí dvě tamní kaple. To vše v roce, kdy si Annín připomíná 220 let od svého založení.

Alena Kyralova vyrabi korunku pro kralovnu

Navštívit můžete i sklárny...

V sobotu 23. července se mohou lidé zúčastnit komentované prohlídky Annínska. Průvodce zavede zájemce do skláren, ale i do kostela na Mouřenci nebo do běžně nepřístupné sklářské hrobky rodiny Schmid. Prohlídky začínají v 9 a v 11:30 u annínského hotelu.

V sobotu i v neděli od 9 hodin do pozdního odpoledne budou otevřené obě sklárny v údolí. „V naší huti si budou moci zájemci například pod dohledem mistra vyfouknout skleničku, budou moci sledovat skláře při práci a podívají se i do našeho muzea,“ upřesnil majitel sklárny v Anníně Petr Švrčula. Program připravili i ve sklárně v Rajsku. „U nás si lidé budou moci zkusit broušení olovnatého křišťálu, podívat se do muzea a připravili jsme ukázky vinutí perlí nebo foukání skleněných figure," uvedl Karel Baron.

Jiri Kozel dokoncuje korunovacni predmety

Velký průvod skláren...

V sobotu v 15 hodin se od obou skláren vydají průvody s muzikanty. V čele půjdou představitelé skláren. „Je mezi nimi určitá řekněme rivalita. Jedním ze smyslů pouti je přivést všechny na společnou cestu,“ říká iniciátor a jeden z organizátorů slavností, annínský rodák Lukáš Milota. Cíl bude zhruba uprostřed mezi sklárnami u malé opravené kapličky v Anníně. V půl čtvrté odpoledne tam začne korunovace sklářské královny. Pro královnu je připravena i korunka a žezlo.

 

Nebudou chybět kolotoče...

Kromě kulturního programu se lidé mohou v Anníně těšit i na střelnici, kolotoč, projížďky na koních, ukázky meziválečného opevnění, stánkový prodej, prodej občerstvení a další atrakce a zajímavosti. Sklářská pouť pokračuje i v neděli 24. července.

 

Finančně oslavy 220 let Annína a sklářskou Annenskou pouť podpořil obecní úřad v Dlouhé Vsi. „Je skvělé, že se lidé dohodli a pořádají společně takovou velkou slavnost. Přeji, ať vše vyjde. Včetně počasí,“ říká starostka obce Ivana Vítovcová. Další peníze na organizaci slavnosti přidali podnikatelé a místní lidé a přátelé Annínska.

foto zdroj: Annín - Lukáš Milota

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24