QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Šumavský Annín oslavil 220 let, zvolil si sklářskou královnu - FOTKY

25.07.2016 13:16

V šumavském Anníně to o víkendu žilo, sjelo se sem na sedm stovek lidí. Konala se velká sláva, vůbec první pouť v Anníně a oslavy 220 let. Přinášíme info a fotky!

Annin procesi foto Jitka Marková Annin procesi foto Jitka Marková
Annin procesi foto Jitka MarkováAnnin procesi foto Jitka MarkováAnnin tricka zeppredu foto Andrea Staňkovákrálovna Lucie podepisuje slib foto Andrea Staňkovákralovna Lucie I Anninska foto Andrea Staňkovámáme královnu volají Anníňané foto Andrea Staňkovávystoupeni souboru Anninske zeny foto Jitka MarkováUkazky vojenske techniky foto Andrea Staňkovákrálovnu dekoruje kolegyně královna Andrea HerzogAndrea Herzog s kralovnou foto Andrea Stańkovádvě Veličenstva foto Andrea Staňkovákralovny a Lukáš Milota foto Andrea Staňkovákorunovace sklarske kralovny foto JItka Markovásklář Jiří Kozel_ v pozadi Andrea Herzogkorunka foto Andrea Stankovapoutove atrakce foto Andrea Staňkováprohlidky sklarske hrobky foto Jitka Markovásklari pri prac_foto Jitka Markovábrusirna Rajsky dvur_foto Jitka Marková90leta Erika Hofmann foto Jitka Marková

Neskutečné semknutí místních obyvatel i sklářů...tak by se daly charakterizovat víkendové oslavy 220 let Annína. Annínské ženy cvičily vystoupení, skláři vyráběli korunovační klenoty pro novou královnu, řada lidí se podílela na organizaci. A oslavy se povedly na jedničku! Přilákaly do šumavského Annína na sedm stovek lidí.

Korunovace sklářské královny, procesí a mše svatá byly hlavními body první sklářské Annenské pouti v šumavském Anníně. Součástí programu byly i ukázky výroby a zušlechťování skla, vzpomínková setkání, taneční vystoupení souboru Annínské ženy, koncerty dvou kapel nebo světelná show. Historicky první pouť takového rozsahu na Annínsku o víkendu 23. - 24. července sklidila velký úspěch.

„Skupiny netrpělivých lidí čekaly v sobotu už před 9. hodinou před branami sklárny v Anníně,“ popisuje jeden z organizátorů celé akce Lukáš Milota. Lidé totiž měli možnost navštívit tamní huť, brusírnu v Rajsku, ale i běžně nepřístupnou sklářskou hrobku rodiny Schmid nebo kostel na Mouřenci nad Annínem.

sklari pri prac_foto Jitka Marková

Lidé si mohli sami foukání a broušení skla vyzkoušet. „Máme pořád plno,“ hlásili ještě v sobotu v 18 hodin jak majitel sklárny v Anníně Petr Švrčula, tak zakladatel brusírny Rajsko Karel Baron.

Oslavy si užili návštěvníci i místní obyvatelé. „Takové velké slavnosti v Annathalu, tedy Anníně, nepamatuji. Annín je můj domov a jsem šťastná, že toto údolí žije,“ svěřila se 90letá Erika Hofmann, jejíž předci v minulosti vlastnili annínskou sklárnu.

korunovace sklarske kralovny foto JItka Marková

Vrcholem sobotního programu byla korunovace sklářské královny Annínska. Místní občané se předem dohodli, že se jí stane 25letá Lucie Hájková, která pochází ze sklářské rodiny. Na korunovaci přijela v červeném naleštěném kabrioletu. Přijala jméno Lucie I. Annínská. „Budu s úctou pečovat o odkaz sklářů, budu vzorně reprezentovat Annínsko a usilovat o smíření všech znesvářených v našem regionu,“ slíbila nová královna. Korunovační klenoty – žezlo, jablko a korunku pro ni vyrobily huť v Anníně a brusírna v Rajsku. Šerpu nové královně Annínska připnula její bavorská kolegyně, sklářská královna Andrea Herzog ze Zwieselu.

Po celý víkend byl připraven bohatý kulturní program, ve kterém se představily také místní ženy. Ty pilně na slavnosti secvičovaly vystoupení. Jak se ženy a celý Annín na oslavy připravovaly si přečtěte zde.

 

foto: Archiv pořadatelů

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24